Lånekassens statistikk viser at studentfedre til nå ikke har vært spesielt ivrige til å passe barn på heltid. For studieåret 2000/2001 fikk bare seks studentfedre fødselsstipend, mot 3190 mødre. Men nå skal flere menn få betalt for å være hjemme med de små.

Ti millioner mer

Fra 15. august utvider Lånekassen nemlig ordningen med fødselsstipend. Flere pappaer kan nå kutte ut bøkene en stund og passe på barna mens de innkasserer stipend fra Lånekassen. Til nå har far fått slik støtte bare hvis mor også var student. Nå betyr det ikke noe om mor jobber eller studerer, far kan få stipend uansett.

— Vi må følge med i det som skjer i arbeidslivet ellers, og vil styrke fars rettigheter, sier nestleder Torleif Einarsen ved Lånekassen i Bergen.

For studieåret 2000/2001 ble det delt ut fødselsstipend for 145 millioner kroner. Det var ti millioner kroner mer enn året før.

Ikke studieforbud

Ifølge Lånekassen har ikke studentene forbud mot å lese fag selv om de får fødselsstipend.

— Det er krav om å utføre omsorg, men ikke forbud mot å studere. Hvis fedre vil lese på kveldstid, er det flott hvis de klarer det i tillegg til å ta seg av barna, sier nestleder Einarsen i Lånekassen.

Fødselsstipendet erstatter stipend og lån i opptil 42 uker, og kravet er at mor og far ikke er hjemme samtidig. Standardbeløpet er 6950 kroner i måneden.