Et kjøleskap, en hylle og mye skrot sperrer rømningsveien som går via en luke i gulvet. Huseieren har ikke gjort det lett for beboerne om de trenger å komme seg raskt ut. Dette er bare ett av skrekkeksemplene som møter brannvesenet når de årlig gjennomfører 20.000 tilsyn i Bergen. Verst er det i områdene der folk bor tettest i sentrum.

– Det er rimelig alvorlig når man ødelegger rømningsmulighetene. Ikke bare for seg selv, men også for andre, sier overbrannmester Jan Ove Brakstad i Bergen brannvesen.

Når studentene inntar byen er det en god del baktrapper som blokkeres av kartonger, madrasser og andre rester fra flyttegods.

– De siste ukene har vi hatt særlig fokus på å bevisstgjøre studentene slik at de kan ivareta sin egen sikkerhet. Bakgrunnen er at vi har sett hvor galt det kan bli om vi ikke passer på, sier Brakstad.

Slurver med røykvarsler

Nylig deltok Brakstad selv på et tilsyn i en murgård i sentrum. Den eneste røykvarsleren som fantes i den store leiligheten lå ved siden av fjernsynsapparatet, åpen og uten batteri. Guttene i studentkollektivet hadde tatt den ned for å skifte batteri, men glemt det.

– Dette er dessverre ikke uvanlig, og hver gang blir jeg like skuffet over hvor lett man tar på egen sikkerhet, sier Brakstad.

Han kan ikke presisere nok hvor viktig det er å ha røykvarsler, som ofte utgjør den store forskjellen.

– Det absolutt viktigste for å overleve om en brann skulle oppstå, er tidlig varsel, sier Brakstad.

Loven kreve minimum en røykvarsler pr. boenhet, som skal kunne høres med 62 desibel på soverommet når døren er lukket. Brakstad mener dette er et «pinglete» krav.

– I de aller fleste tilfeller er en røykvarsler for lite. I en vanlig leilighet på 100 kvadratmeter er det ikke for mye med tre.

Dårligst på slokkeutstyr

Resultatene fra tilsynene så langt i år viser likevel at det er slokkeutstyr bergenserne synder mest mot. I nesten to av fem kontroller fant brannvesenet avvik på dette området. Det er huseiers ansvar å sørge for at det minst er et sekskilos pulverapparat i hver bolig. Men beboerne plikter selv å se til at utstyret er i orden.

– Fra tid til annen må det kontrolleres at pulverapparat har tilstrekkelig trykk, og apparat må vendes omtrent en gang i måneden. Hvert femte år skal det kontrolleres av en fagperson og etter ti år må det ha full service, sier overbrannmesteren.

Han anbefaler likevel en husbrannslange i de fleste tilfeller.

– Det er lettere å bruke, krever lite vedlikehold og kan brukes så lenge du har vann i springen.

Ser lyspunkt

Selv om brannvesenet av og til får bakoversveis på tilsynsrundene, mener Brakstad at flere er blitt sitt ansvar bevisst. I sentrumsnære strøk er avvikene på mangler ved røykvarslere redusert fra 12 til fem prosent på tre år.

– Det positive med at vi avdekker feil, er at det blir fikset. Det vi oppdager er mindre og mindre grovt, og det er heldigvis langt mellom de virkelige alvorlige hendelsene.

Han mener likevel at studentene har mye å lære om brannsikkerhet.

– Jeg skulle ønske studentene var like opptatt av sikkerheten som foreldrene deres. Vi får mange henvendelser fra foreldre som er usikre på om hybelen til barna deres er trygg.

– Hva bør nyinnflyttede studenter i byen sjekke?

– At man kan sove trygt om natten, altså at det minst er en røykvarsler som virker. Sjekk rømningsveiene, og prøv å komme deg helt ut på gaten. Sett deg inn i hvordan du bruker slukkeutstyret og datoen for når det sist ble kontrollert. Og ikke finn deg i at de under deg settes kartonger ut i gangene som de skal fjerne «ganske snart».

**Les også:

En av fem studenter uten forsikring**

Når brannvesenet finner feil må huseier gi skriftlig beskjed tilbake når feilen er rettet opp.

— Er det alvorlig, får det ikke være slik over natten. Det hender at vi nekter bruk av bygning inntil feil er rettet opp, sier Brakstad.

Er du opptatt av brannsikkerhet? Skriv gjerne en kommentar.

Bergen brannvesen
Bergen brannvesen
Bergen brannvesen