Vinteren 2004 stengte Bergen Indremisjon Fridalen Sykehjem og overlot eierskap og nøkler til Studentboligene, Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). Mai samme år flyttet sykehjemsbeboerne til sine nye hjem i Fantoft Omsorgssenter, mens Lund og partnere arkitekter AS var i full gang ved tegnebordet. Målet var ombygging og romfordeling til 123 studenter fordelt på 110 boenheter.

Halvannet år og en omfattende ombygging senere står den fem etasjers høye bygningen klar til innflytting. Seksti studenter er allerede flyttet inn.

Ledige hybler

– Men fremdeles står nesten halvparten av hyblene tomme?

– Med ferdigstilling av bygget midt i studieåret, har nok de fleste studenter allerede funnet seg bolig. Neste innrykk kommer trolig ikke før i januar. Og fullt hus blir det sikkert ikke her før til neste august, forklarer fungerende direktør for Studentboligene, SiB, Hans S. Rohde.

Sammen med Steinar J. Olsen, leder for totalentrepriseavdelingen i Lars Jønsson AS, rusler vi rundt på kikkerunde i det store bygget, én dag før offisiell åpning.

Omfattende omlegging

Olsen og Rohde peker og forklarer ivrig underveis. Vi tråkker forsiktig over løse ledninger og nymalte lister, forserer jomfruelig linoleum og kikker inn i rom etter rom. Malingslukten river oss i nesen.

– Det er ganske utrolig å tenke på at vi har greid å fylle skyllerom og garasjer, sykkelskur og kapell, vaktmesterleilighet og gedigne korridorer, dagligstuer og resepsjonsområde med hybler, utbryter Olsen og Rohde fornøyd.

I dag huser bygget blant annet tyve tremannskollektiver med kjøkken, spisekrok og et bad utenfor hyblene, fem firemannskollektiver med et litt større kjøkken og to bad utenfor hyblene, og åtte handikaphybler med god plass til for eksempel rullestolbrukere. Alle bad er flislagte med dusjhjørne, toalett og vask, mens kjøkkenkrokene er utstyrt med mikrobølgeovn, komfyr med vifte og oppvaskmaskin.

– Alle beboerne har dessuten fri tilgang til internett og kabel-tv. Og nede i kjelleren står vaskemaskiner og tørketromler klare til bruk. Bodplasser er der også i kjelleren, smiler Olsen.

Fornøyde hybelboere

De 60 som allerede er flyttet inn, bor i andre og tredje etasje. I andre fant vi hybelboer Mari Svendsen Varegg (21). Hun var så vidt innom hybelen, og hadde slett ikke tid til å snakke med oss.

– Og det er helt uaktuelt å ta bilde av rommet mitt, he he. Men dere kan skrive at jeg trives godt her, flirer hun med hodet så vidt ut gjennom døren.

Vi tusler videre bortover korridoren. Støter på moderne kunst— og estetikkstudent Silje Ulimoen (20) fra Dokka og kjemistudent Silje Molnes (20) fra Stavanger.

– Vi har bare bodd her i en måned. Men selv om vi er nærmeste naboer og deler både kjøleskap og bad, så kjenner vi hverandre knapt. Det er kjempetravelt å være student, og vi tilbringer egentlig ikke så mye tid på hyblene våre. Men vi blir nok bedre kjent etter hvert, forklarer de to Silje'ne i munnen på hverandre.

Begge to er enige i at de trives godt i sine nye hjem. Det eneste de savner er et felles oppholdsrom.

– Det blir kanskje litt trangt med innflyttingsfest for seksti studenter på én hybel, flirer de to tyveåringene.

Velkomsthilsen

Vi sier ha det til hybelnaboene Silje og Silje og vandrer tilbake gjennom blankt linoleumskledde korridorgulv. I trappegangen lakkerer en maler vindussprosser og lister; siste sjaining før ordføreren kommer med saksen og godordene.

Like innenfor inngangsdøren, ved siden av alle postkassene, skrus en bronseplakett fast på veggen. Under informasjonen om at bygget ble åpnet av ordfører Herman Friele den 19. oktober 2005, leser vi: «Du skal ha det godt som student i Bergen».

– Ja, er det ikke fint? Indremisjonen hadde også et sånt skilt på denne veggen, der de besøkende kunne lese bibelsitatet «Salige er de barmhjertige». Vi har valgt den litt mer verdslige varianten, forklarer Hans S. Rohde fra SiB fornøyd.

FRA SYKEHJEM TIL STUDENTHJEM: I dag er det offisiell åpning av Fridalen Studentboliger. FOTO: RUNE SÆVIG
TO GODE NABOER: De to tyveåringene Silje Ullmoen fra Dokka og Silje Molnes fra Stavanger trives godt på sin solfylte veranda. FOTO: RUNE SÆVIG