— Hvis man må ta buss til lærestedet, er det for langt unna, mener Roger Olsen (25), Jonas Fabritius (24) og Erlend Eggen (22), som BT treffer utenfor SV-fakultet.

Det er de ikke alene om å mene. Hele 47 prosent, eller knapt 13.000, av Bergens mange studenter bor i Bergenhus bydel.

Slår vi sammen de to sentrale bydelene Bergenhus og Årstad, huser de 72 prosent av studentene, viser tall fra Studentsamkipnaden og Bergen kommune.

- Aldri mer over broen

Offisielt har Bergenhus 35.000 innbyggere. Siden godt under halvparten av studentene har bostedsadresse i Bergen, er det reelle innbyggertallet trolig 7-8000 høyere. Det betyr at nesten hver tredje sentrumsbeboer er student.

— Det forbauser meg ikke. Jeg har selv bodd på andre av siden av Puddefjordsbroen, og det gjør jeg aldri mer. Det var for kort til å ta buss og for langt å gå når du sleper på PC og bøker, sier Roger Olsen.

Medievitenskapsstudenten deler i dag en leilighet på Nygård, bare få hundre meter fra SV-fakultetet.

Enda nærmere bor medstudent Jonas Fabritius. Han kan se bort til hjemmet i Rosenbergsgaten.

— Å bo sentralt er veldig viktig. Du blir litt bortskjemt av å ha kort vei til alt. Og så slipper du trøbbel med å komme hjem i helgene.

Eggen er den som bor lengst unna - en behagelig gåtur til Støletorget i indre Sandviken.

Heller sentralt enn stort

Levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viser at det å få en sentralt beliggende bolig betyr mer for studentene enn pris og bokvalitet. De foretrekker dessuten bolig med eget kjøkken og bad.

Likevel er det mange som ender opp i bokollektiv. 29 prosent av studentene bodde i 2005 i kollektiv sammen med personer de ikke var i familie med.

— Det er lettere å få et bra sted å bo hvis du kan dele regningen med noen, sier våre tre studenter.

To av dem har samboere, den tredje bor i kollektiv. Alle betaler mellom 3000 og 4000 kroner i måneden i leie.

Flest menn, enslige, yngre studenter og universitetsstudenter bor i kollektiv. Det skyldes først og fremst manglende tilgang på sentralt beliggende boliger for studenter.

Undersøkelsen viser for øvrig at studenter som bor utenfor de to sentrale bydelene, nesten ikke er på leiemarkedet. De bor enten hjemme hos foreldrene eller de eier egen bolig.

SiB frister ikke

Studentsamskipnaden (SiB), Bergen kommune og andre aktører la onsdag frem planer om bygging av 800 nye studentboliger de neste årene. Flere kommer sentrumsnært, deriblant på Grønneviksøren.

— Bergen er eneste større studentby i Norge hvor studiestedene ligger i sentrum. Derfor blir sentrumsnære områder våre satsingsområder fremover, sier administrerende direktør i SiB, Egil Pedersen.

For studentene BT treffer på Nygårdshøyden er det ikke så veldig aktuelt å flytte til SiBs hybler.

— De tar seg godt betalt, så vi kan like gjerne leie privat. Men studentby ved Store Lungegårdsvann ville kanskje fristet, sier de tre.

SENTRALT PLASSERT: Roger Olsen (foran), Erlend Eggen (bak til venstre) og Jonas Fabritius har beina godt plantet i Bergen sentrum. Der vil de fortsette å bo så lenge de studerer. Bostedet må være effektivt. Jeg kan ikke bruke masse tid på å reise frem og tilbake, sier Olsen.