Studenten var på studietur i Moskva da han ble overfalt og ranet på åpen gate natt til søndag. Studenten fra Bergen pådro seg alvorlige hodeskader.

Ved Utenriksdepartementet får bt.no opplyst at studenten ble sendt fra Moskva klokken 05.30 tirsdag morgen med et fly fra Norsk Luftambulanse. Flyet landet i Norge ved 8-tiden. Studenten ligger nå på Ullevål Universitetssykehus.

— Mannen har pådratt seg skader i ansiktet. Han vil bli operert, trolig tirsdag. Tilstanden er lettere og stabil, får bt.no opplyst ved informasjonsavdelingen på Ullevål Universitetssykehus.

På studietur

Den 21 år gamle mannen reiste til den russiske hovedstaden sammen med 77 andre studenter fra faget sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Natt til søndag ble han overfalt og ranet på åpen gate, på vei hjem fra et utested i nærheten av det enorme Hotel Rossija, der studentene bor. Han var ikke sammen med andre norske studenter da han gikk hjem.

Funnet like ved hotellet

Han ble funnet med store hodeskader rundt 50 meter fra hotellet, opplyser student Lars Petter Degnepoll, som er med på turen. Overfallsmennene tok verdisakene han hadde på seg, men skal ikke ha tatt passet.

— Politiet kom til hotellet ved 6-7-tiden søndag morgen og fortalte hva som hadde skjedd, sier han til bt.no.

Degnepoll kontaktet den norske ambassaden, som stilte opp for studentene og holdt et allmøte på hotellet.

— Dette har gått inn på oss alle. Vi hadde akkurat blitt varme i trøyen her i Moskva, men nå gleder de fleste seg mest til å dra hjem, sier Degnepoll, som er hovedfagsstudent og veileder for de mindre erfarne studentene på turen.

På sykehus

Den skadde studenten ble behandlet på et sykehus i Moskva. Tilstanden ble søndag og mandag betegnet som alvorlig, men stabil.

Saken etterforskes nå av politiet i den russiske hovedstaden.

Sjokk i Bergen

Bt.no informerte Universitetet i Bergen om overfallet søndag kveld.

— Vi reagerer med sjokk. Dette var forferdelig trist, sier styrer Stein Kuhnle ved Institutt for sammenliknende politikk.

Han lover at universitetet vil stille opp for den skadde studenten, og hjelpe til med utgifter til sykehusbehandling og hjemreise.

— Vi vil være til disposisjon for alle som vil snakke med oss, sier Kuhnle.

De øvrige studentene kommer tilbake til Norge onsdag.

Årlig tradisjon

Den årlige studieturen er en tradisjon for førsteårs-studentene på faget, og arrangeres på frivillig basis av studentene selv. De siste årene har turen gått til Moskva.

Etter det instituttstyreren kjenner til, har det aldri tidligere skjedd alvorlige ulykker på disse turene.

OPPRØRT: - Vi reagerer med sjokk. Dette var forferdelig trist, sier styrer Stein Kuhnle ved Institutt for sammenliknende politikk.
Arkivfoto