Grunn: Han tjener ikke nok penger.

— Selvfølgelig tjener jeg ikke penger. Jeg har jo vært heltidsstudent! Men jeg har god utdannelse, leilighet som venter i Bergen og store muligheter til en bra jobb, sier Erik Wallace.

Siden 1998 har bergenseren vært heltidsstudent i Thailand, med støtte fra Lånekassen. I mai er han ferdig utdannet med en mastergrad i handelsfag. Han vil hjem til Norge for å begynne å jobbe.

Problemet for norske myndigheter er at han har stiftet familie i løpet av studietiden. De lar barna få være med hjem til Norge, men ikke kona.

- Kan ikke forsørge kona

Wallace og kona Arunee har fått to barn, Amarin (4) og Amanda (1). Barna er norske statsborgere. Kona er thailandsk statsborger.

Norske myndigheter har et såkalt underholdskrav på 161.000 for å gi opphold i Norge. Wallace må dokumentere at han kan forsørge kona. Og siden han som student tjener mindre enn 161.000 kroner i året, får hun ikke være med til Norge.

— Den norske ambassaden i Thailand har nektet å ta imot søknaden og sagt at vi ikke behøver å komme tilbake før vi kan dokumentere at jeg kan forsørge henne, sier Wallace til Bergens Tidende.

Han forteller at han har vært i kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI), og at de mener han kan bruke sin mor som garantist for beløpet. Men det mener ambassaden i Thailand at han ikke kan.

Populære studenter

Norske myndigheter oppfordrer studenter til å ta hele eller deler av utdannelsen sin i utlandet. En undersøkelse Dagsavisen nylig presenterte, viser at norske personalsjefer foretrekker studenter som har vært i utlandet, blant annen på grunn av den kulturforståelsen de har.

— Jeg er helt fortvilet. Dette er forferdelig, sier Wallace (25), som en rekke ganger har vært i kontakt med den norske ambassaden i Thailand. Hver gang får han samme beskjed: Før han kan vise til papirer på at han kan forsørge kona si, får hun ikke komme til Norge.

I den norske skattelisten for 2002 er han oppført med en inntekt på 1700 kroner, og null i formue.

Får ikke turistvisum heller

— Min kone har også fått vite at hun bare kan glemme å søke om turistvisum igjen, fordi ambassaden nå mener det er fare for at hun vil bli i landet. Vi får ikke engang fullført en setning før ambassaden sier at vi må ha en lønnsslipp på 161.000 kroner, sier Wallace.

— Jeg har faktisk aldri hørt om en slik sak, og kjenner ikke til om det er særordninger for studenter. Men med stadig flere studenter som reiser utenlands, er dette en sak vi kommer til å se på, sier Gustav Heiberg, president i ANSA, interesseorganisasjonen for studenter i utlandet.

<b>NORSK STATSBORGER:</b> Amarin (4) har som sin lillesøster norsk pass, og kan bosette seg i Bergen uten problemer. Slik situasjonen for familien er nå, må barna skilles fra en av foreldrene.
Privat