Politiet stoppet en varebil i Masfjorden natt til torsdag. Den viste seg å være full av stjålne påhengsmotorer. Tyvegodset skal ha en verdi på flere hundre tusen kroner.

I varebilen var det også fire polakker. Da politiet skulle sette håndjern på sjåføren, stakk de tre andre av. En av dem ble innhentet av en hundepatrulje. Men to kom seg unna.

Dermed bestemte seks til åtte menn fra Masfjorden seg for å ta saken i egne hender. De kjørte ut og lette etter de mistenkte påhengstyvene i går natt.

Måtte bruke makt

Ved 00.30-tiden kom de over to personer på busstoppet på Kringla i Gulen som de mente passet til politiets beskrivelse.

Det skal ha blitt et basketak mellom den lokale gjengen og de utenlandske mennene.

— Så vidt meg bekjent var det brukt den makt som var nødvendig for å få kontroll på situasjonen og hindre at noen ble skadet, både av de som ble pågrepet og de som pågrep. De fikk kontroll på dem og surret dem fast med stropper til politiet kom, sier lensmann i Gulen, Ivar Holmaas.

Bt.no traff tre av de involverte i formiddag. Da var de samlet til en forsinket frokost etter nattens hendelser.

Ingen av dem ønsker å stå frem i media, men de benekter at det skal ha kommet til håndgripeligheter.

— Vi var en god gjeng som gikk sammen, sier de til bt.no.

De tre mennene forteller at polakkene hadde vært ute i et helt døgn og at de bar preg av det. De skal ha vært søkkvåte.

Artikkelen fortsetter under kartet...

Positivt

Politiet ser ingen problemer med at lokalbefolkningen fakket tyvene.

— Vi opplever dette som et positivt engasjement for at politiet kan gjøre sin samfunnsoppgave, sier Holmaas.

— Hvis ikke vi hadde fått den hjelpen, er det usikkert om vi hadde klart å pågripe dem, sier han.

Holmaas forteller at det har vært et sterkt engasjement i nærmiljøet på Haugsvær i lang tid.

— Vi er godt fornøyd med innsatsen deres. I stedet for å bare sitte og se på, så tar de ansvar og gjør noe med kriminaliteten. De siste årene har det vært et titall episoder der deres innsats har ført til at politiet har pågrepet folk og oppklart saker. Det er nok et engasjement her som er litt over snittet i forhold til resten av landet. Politiet har ingen egen ordning med dem, men vår erfaring er at de er blitt involvert på en naturlig måte. Vi ser ikke noen problemer med at de engasjerer seg, sier han.

- Godt system

Operasjonsleder i Hordaland politidistrikt er også positiv til lokalbefolkningens innsats mot de mistenkte tyvene.

— Jeg kaller det folkemilitsen. De har et helt eget varslingssystem der inne. En nabo ringer til en annen som ringer til en tredje. Og så blir lensmannen informert, sier operasjonsleder Oddvar Nordfonn i Hordaland politidistrikt.

- Hvordan reagerer politiet på denne type opptreden?

— Jeg vil berømme de involverte, som etter mitt syn ikke gjort noe galt. De har et godt system der inne og passer på nærområdet sitt. Det er grisgrendt, men folk står sammen. Vi har sett det før også når noe skjer. Da ordner de opp, bruker traktorer som veisperringer og den type ting.

- Er dere sikre på at det er de to rette personene som er pågrepet?

— Ja. Vi har pågrepet de to som ble borte for oss i går. De sitter nå i varetekt alle mann.

— Lovlig handling

Ifølge jussprofessor Erling Johannes Husabø hadde gjengen i Masfjorden loven på sin side da de bandt fast de to mistenkte tyvene.

Loven sier nemlig at enhver person kan foreta en pågripelse så lenge den mistenkte «treffes eller forfølges på fersk gjerning på ferske spor».

— Man kan selvfølgelig diskutere hva som er «ferske spor». Men enhver person kan ifølge loven foreta en pågripelse. Det må ikke skje med mer maktbruk enn nødvendig. Den som er pågrepet skal straks overlates til politiet, sier Husabø ved Universitetet i Bergen.

— Dersom de mistenkte var på rømmen fra politiet, må det kunne regnes som «ferske spor». Har man vist moderasjon i pågripelsen, synes dette å være en lovlig handling, sier han.

Som hovedregel er det kun politiet som kan utøve slik makt. Men Straffeprosesslovens § 176 gir vanlige mennesker muligheten til å foreta pågripelser.

— Hvis sivile skulle begynne å bruke våpen i en slik situasjon, er det klart over en grense, sier Husabø.

Han påpeker at dersom gjengen i Masfjorden hadde foretatt pågripelsen om to uker, hadde det vært ulovlig.

— Det er likevel nødvendig at det er åpning for private å kunne foreta pågripelser i akutte og ferske situasjoner, for eksempel hvis noen bryter seg inn i huset ditt, sier Husabø.

Skal avhøres

  • Vi kommer til å avhøre de som har foretatt pågripelsen. Utfra de opplysningene vi har nå, ser ikke dette ut til å være i strid med loven. Men det vil undersøkelser vise, sier politimester Ragnar Auglend.

Han understreker at dette er en sjelden situasjon.

— At folk går sammen for å ta en tyv, hører til unntaket. Dersom folk slår seg sammen for å opptre som et slags reservepoliti, så er det selvfølgelig ulovlig. Vi har ikke inntrykk av at det er det som har skjedd i Gulen, sier Auglend.

Hva synes du om at lokalbefolkning griper inn mot mistenkte kriminelle? Si din mening.

JO HJELLE
PÅL ENGESÆTER