LENA VERMEDAL

Med et pennestrøk har regjeringen fjernet 40 millioner kroner i statsbudsjettet som skal sørge for at nettleien blir akseptabel også i grisgrendte strøk.

Tap av utjevningstilskudd fører til at vel 50.000 privatkunder og bedrifter i Norge får økt nettleie.

— Jeg synes dette er forferdelig tungt. Det går rett ut av inntekten uten at vi greier å tjene det inn på noe vis, sier gartner Bjørn Magne Belt.

Belt Gartneri på Tysnes er en familiebedrift som produserer blant annet julestjerner og snittroser. Nærmere 40 prosent av utgiftene går allerede i dag til å dekke strømregningen.

- Kroken på døren

Belt synes kuttet i utjevningstilskuddet er direkte distriktsfiendtlig.

— Det er et negativt signal, særlig for dem som ønsker å starte ny næring. Skulle jeg startet en ny bedrift, hadde jeg ikke gjort det der nettleien er høyest.

21 elektrisitetsverk i Hordaland og ni i Sogn og Fjordane får i dag utjevningstilskudd. Her er det dyrt å bygge strømkabler og få mennesker å fordele kostnadene på.

Ifølge beregninger fra Energibedriftenes landsforbund (EBL) kan prisøkningen bli på vel 1000 kroner for vanlige husstander.

— For gårdsbruk i utkantene kan det være snakk om opp til 10.000 kroner i ekstrautgifter - for bedrifter flere titalls tusen. Jeg ser ikke bort fra at det kan bety kroken på døren for enkelte, sier administrerende direktør i EBL, Steinar Bysveen til avisen Nationen.

- Distriktene får svi

Tysnes Kraftlag er en av strømleverandørene med høyest nettleie i landet. Uten utjevningstilskudd kan strømkundene nå få et prishopp på drøyt 1600 kroner.

— Det er urettferdig at folk som bor i utkantene skal betale mer for den samme varen enn folk som bor i tettbygde strøk, sier daglig leder Steinar Austefjord til Bladet Tysnes.

Ordføreren i kommunen mener kuttet er klart uheldig for næringslivet.

— Det er et ledd i en sentralisering der distriktene får svi, konkluderer Helge Hauge (Sp).

Norsk Gartnerforbund er bekymret for arbeidsplassene ved de mange gartneriene i distriktene.

— Dette tiltaket er ikke heldig for sysselsettingen i distriktene. Det er veldig beklagelig, sier Sidsel Bøckman, konsulent i Norsk Gartnerforbund.

De lover kamp for å få tilskuddet tilbake på statsbudsjettet.

DYRE SNITTROSER: De vakre rosene på Belt Gartneri på Tysnes blir dyre å produsere til neste år. Gartner Bjørn Magne Belt taper 40.000 kroner på at regjeringen har foreslått å fjerne utjevningstilskuddet på nettleien i neste års statsbudsjett. - Skal jeg være helt ærlig synes jeg det er forferdelig tungt, sier Belt.<p/> FOTO: NINA SØRLI, BLADET TYSNES