Onsdag skrev bt.no om beboerne på Møkster i Austevoll, som har vært uten strøm siden lørdag. Tidlig torsdag var strømmen tilbake på Møkster. Også på Litlekalsøy og Hevrøya kunne de tenne adventsstaken.

— Vi fisket opp kabelen sent i går og jobbet utover natten. Klokken 03.30 hadde de tre øyene fast strømforbindelse igjen, sier Geir Bergflødt, direktør i Austevoll Kraftlag.

Dermed er en midlertidig løsning på plass, frem til kabelen som har levert strøm siden 1976 skal byttes ut.

- Må bare trø til

Austevoll kraftlag brukte fjernstyrt undervannsbåt for å finne bruddet i kabelen.

— Vi var skeptiske før vi dro ut, for det skal noe til å finne en slik kabel. Men vi var veldig heldige og fant den raskt, sier Alf Magne Dale hos Austevoll Kraftlag.

Sammen med de andre på vaktlaget brukte han ubåten til å feste stropper i kabelen, før de dro den opp med wire og skøytet den. Dermed kunne strømmen kobles på igjen.

— Så nå har vi et lite pusterom før været braker løs igjen i kveld, sier han.Vaktlaget på åtte mann har vært i full sving siden uværet sist helg.

— Det har vært noen netter vi har måttet gå rundt ja. Men vi er ikke så mange, så når det skjer noe må vi bare trø til, sier Dale.

Men det høres jo ut som dere har stått på hardere enn man strengt tatt kan forvente?

— Vi kunne jo sagt nei, men man får et personlig forhold til dette når vi er så få og vi vet det er oss det står på. Da tenker man litt annerledes på det, sier han.

- Nattens engler

Dale roser lokalbefolkningen på Møkster for deres innsats.

— De har vist en utrolig tålmodighet og velvilje. Det er klart det gir en ekstra giv når man får skryt for innsatsen og de er så imøtekommende, sier han.

Og sjefen for kraftlaget er også fornøyd.

— Nå kan de endelig bruke uhemmet med strøm der ute, ler Bergflødt.

— Vaktlaget har gjort en heroisk innsats. Når de går ut i beredskap er de nattens engler, fortsetter sjefen.

Strømmen tilbake

Siden søndag har et dieselaggregat holdt øyene med strøm. Ansvaret med å etterfylle drivstoff har vært delt mellom Stig Haug og Svein Møgster. Fra i dag av er de nattlige dieselvaktene over for denne gang.

— Klokken to i natt ringte Austevoll kraftlag meg og spurte om jeg kunne komme bort å hjelpe til med å koble på strømmen igjen. Det gjorde jeg med glede - de har stått på dag og natt og fortjener all honnør de kan få, sier Møgster.

To mann fra kraftlaget var da på øya for å koble dem på strømnettet.

— De var trøtte. De har stått på siden søndag, sier Møgster.

Tror du de hadde stått på like hardt om dere ikke var så rause med rosen?

— Jeg vet ikke, men de har ihvertfall gjort mer enn jeg hadde forventet i en slik situasjon. I all slags vær har de jobbet hele tiden, sier Møgster.

- Dugnadsånden lever godt på øyene

Har øyfolk en annen innstilling enn folk på fastlandet? Vi spurte leserne.

«Ja, absolutt det har de. Vi har hytte på Møkster, og det er dyktige og arbeidsomme folk som bor der, som også kan den kunsten å ta vare på hverandre, og sine naboer og kjente», svarer en leser.

«Eg trur det er slik i samfunn somveit kva det vil seie å leva nær naturkrefter som i generasjonar har teke seg til rette i deira liv. Å hjelpe kvarandre ut av grepet til slike krefter - gjer noko med både kroppen og sjela, men også trangen til å halda saman: Å hjelpa kvarandre nårnoko uventa og krevjande hender, er også å hjelpa seg sjølv», svarer en annen.

Svein Møgster er enig.

— Sånn har det alltid vært her ute. Dugnadsånden lever godt her ute i disse småsamfunnene, sier han.

DYKKER: Froskemann fra Amundsen Diving på Bømlo var med på aksjonen, men slapp å bli våt.
AUSTEVOLL KRAFTLAG
PERMITTERT: Aggregatet kunne kobles ut i natt. - Nå kan de bruke strøm uhemmet, sier Geir Bergflødt, direktør i Austevoll Kraftlag.
AUSTEVOLL KRAFTLAG