Sprengkulden har ført til en rekke strømbrudd i bergensområdet de siste dagene. Audun Nordeide er en av de uheldige strømkundene.

– Nå sitter jeg her med to stearinlys igjen. Strømmen har vært borte fire av fem kvelder nå, sier han fortvilet.

Både Søreide-området, Gimleveien og St. Sunnivasvei er mandag kveld uten strøm.

Beklager

— Når det gjelder Nordeide er dette en beklagelig situasjon fra vår side. Årsaken til strømbruddene de siste dagene i hovedsak kulden. Folk bruker mer strøm enn vanlig til oppvarming, og vi får en overbelastning i nett. Det er det samme som skjer i boligen din når sikringene går, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Økland i BKK.

Strømbruddene kommer ofte i 17-18-tiden. Da kommer mange hjem fra jobb, og skrur på lys, varme, komfyr og andre elektriske apparater.

Ledningbrann

Flere masttransformatorer har tatt fyr på grunn av varmgang i strømnettet.

— Vi har hatt to slike utrykninger i kveld. En i Stølsvegen i Arna og en i Gimleveien. Når gnistene spruter fra en boks eller en ledning er det ikke så mye vi kan gjøre. Vi passer på at det ikke sprer seg mens vi venter på at BKK skal kutte strømmen, sier vaktkommandør Trond Jarengren ved Bergen brannvesen.

Ber folk tenke seg om

— Vi ber nå folk om å forsøke å ha et litt flatere strømforbruk så vi unngår disse høye toppene. Unngå gjerne å bruke vaskemaskinen samtidig som du bruker komfyren, oppfordrer Økland.

Han sier også det kan være lurt å sjekke om sikringene er blitt veldig varme.

— Hvis du har smeltesikringer er det lurt å skru dem ekstra godt til i sikringsskapet, sier han.

Les flere råd fra BKK her.

Tenker du over strømbruken i sprengkulden?