• Se også BTVs innslag om dramaetKlokken 01.45 gikk strømmen ved Barneklinikken og flere kontorbygg på sykehuset. På grunn av kabelbruddet fikk Barneklinikken heller ikke nødstrøm fra Sentralblokken.

– Barn i respirator ble flyttet til intensivavdelingen. Det var ikke fare for liv eller helse, sier informasjonsvakt Geir Andre Bakke i Helse Bergen.

– Våre folk og BKK har jobbet på spreng i hele natt med å rette feilen, sier Bakke.

To kabelbrudd

Ifølge Hallvard Reigstad, seksjonsoverlege ved Barneklinikken, måtte fire barn flyttes til intensivavdelingen på grunn av strømbruddet. Først klokken 09.00 søndag morgen kom strømmen tilbake.

– Dette var en helt uventet situasjon, og vi har aldri før opplevd at nødstrømsforsyningen ikke har fungert, sier Reigstad.

– Det var ikke fare for at liv skulle gå tapt eller at ungene skulle bli skadet, men hadde vi hatt sykere barn innlagt, slik vi ofte har, kunne utfallet ha blitt et annet, sier han.

Presseansvarlig Juliet Balgobin i BKK sier de registrerte flere uregelmessigheter i nettet inn til Haukeland klokken 03.15.

– Seks bygninger var uten strøm. Vi sendte umiddelbart opp en mann, og det viste seg at det var to kabelbrudd og en defekt koplingsbryter ved sykehuset. Det er uvanlig med denne typen feil, sier Balgobin.

Fikk ikke nødstrøm

– Det har vært en kortslutning i BKKs nett mellom barneklinikken og sentralblokken. Nødstrømmen forsynes gjennom den samme kabelen. Nødstrømanlegget virket, men strømmen kom ikke frem til barneklinikken på grunn av kabelbruddet, sier Olav Oppedal, stedfortredende teknisk sjef ved sykehuset.

Han kjenner ikke at et strømbrudd av dette omfanget har skjedd tidligere. BKK kjørte ut tre store dieselaggregater, men disse ble ikke brukt.

– Dieselaggregatene ble ikke koplet til fordi BKK prioriterte å få på plass en permanent løsning, sier Oppedal.

Seksjonsoverlege Hallvard Reigstad er glad for at det ikke var enda sykere barn innlagt på klinikken da strømmen gikk.
HELGE HANSEN