Helle Soltvedt opplevde alle fødendes mareritt. En sykehustabbe under fødselen førte til at sønnen ble skadet for livet.

VG forteller idag historien om Elias fra Askøy som ble født med Cerebral Parese.

— Det erklart at dersom dette hadde blitt oppdaget tidligere, så kunne ibeste fall skaden vært unngått- elleri alle fall redusert. I dag er Elias multihandikappet.Hadde skaden vært mindre, er det klart at livet hans, og vårt, ha vært annerledes, sier hun til bt.no.

Under fødselen på Haukeland oppdaget de at fostervannet hennes var misfarget. Jordmoren ville derfor at hjertet til Elias skulle overvåkes nøye med en såkalt STAN-maskin. Dette er en overvåkningsmaskin som krever at det settes en liten elektrode på barnets hode eller sete etter at fostervannet har gått. Analysen gir ekstra god informasjon om barnets tilstand og hjerterytme.

Men etter at sykehuset gjennomførte en planlagt test av sykehusets nødstrømprosedyre og kuttet strømmen, fikk de aldri i gang STAN-maskinen igjen. I stedet brukte de en annen type registrering som ifølge rettens sakkyndige var «teknisk dårlig, og ga legene en vanskelig vurderbar situasjon», skriver VG.

- Et sjokk

Askøy-paret skjønte underveis at det var feil på maskinen, men det ble ikke gjort noe poeng ut av det under fødselen. Fleresykesøstre og leger forsøkte å få maskinen i gang igjen - uten å lykkes. De opplevde det som et stort sjokk da sønnen ble født i livløs tilstand.

— Det var et sjokk å se den livløse babyen. Likevel tenkte jeg ikke at det kunne være så galt, alt gikk jo fint fram til ti minutter før, forteller pappa Rune Soltvedt til VG.

Men det viste seg at det ikke hadde gått fint. Oksygenmangelen før fødselen hadde påført Elias hjerneskade og alvorlig cerebral parese.

En uke etter fødselen hadde foreldrene et møte med to leger, som sa de ville ha gjort akkurat det samme om igjen, ifølge foreldrene.

— Jeg ble lamslått og sint av en slik arrogant holdning, sier hun til VG.

- Sårt

I dag harElias det bra og er stort sett en blid og fornøyd gutt, men han har ennå ikke språk, og seksåringen kan verken gå, sitte, snakke eller spise selv. Han gjør seg forstått med mimikk og lyder.

— Om han har vondt i hodet, klør på magen og lignende, kan vi ikke forstå det. Det er utrolig sårt og frustrerende, sier hun til bt.no.

Hun forteller at de prøver å gjøre somvanlige familier flest, men atElias og familiens liv har en del begrensinger.

— Han skal lære seg øyepeking, og da håper vi at kommunikasjonen hans med oss blir klarere, sier Helle Soltvedt.

Har ikke hørt et ord

I ettertid har Askøy-paret fått medhold i at fødselshjelpen de fikk på Haukeland ikke var god nok. Familien fikk avslag både i NPE og Pasientskadenemnda. Staten valgte å inngå forlik først da rettens sakkyndigerapport slo fast at Elias' skadeomfang sannsynligvis ville vært redusert om hjerteovervåkingen hadde fortsatt.

Soltvedt er provosert av sykehuset, som tydeligvis har vært klar over at det skjedde noe galt under fødselen, men som ikke har gitt lyd fra seg til paret. Først nylig har de fått vite at strømstansen var planlagt.

— Det jeg reagerer mest på er at vi ikke har hørt et ord fra Haukeland, selv om det tydelig har foregått en intern evalueringsprosess der oppe, sier mamma Helle Soltvedt til bt.no.

— Jeg føler irritasjon og opplever at vi ikke blir sett, men kun er et saksnummer for Haukeland, sier hun til bt.no.

Hun hadde sagt ja til et møte med Haukeland dersom de hadde tatt initiativ til det.

- Dypt tragisk

— Dette er en dypt tragisk fødsel, sier klinikkoverlege Per E. Børdahl ved Haukeland universitetssykehus til VG.

Sykehuset sier de ikke vet om Elias' skade ville ha vært annerledes dersom det ikke hadde vært et arrangert strømbrudd. Børdal mener at saken uansett blir tatt alvorlig.

— Vi går gjennom alle saker med uventet, tragisk utgang. Det er en viktig del av opplæringen. Vi kan alltid bli bedre, sier Børdahl.

Mamma Soltvedt reagerer på uttalelsen.

— Første reaksjon da jeg leste uttalelsen fra Børdahl var at her har det faktisk foregått en del ting på Haukeland i kjølevannet av Elias' fødsel, uten at vi har hørt noe om dette.

— Tidligere har de uttalt at de ikke skjønte hva som gikk galt og sa de ville gjort det samme igjen. Men de har senere innsett at alt ikke var helt greit med denne fødselen likevel, sier hun oppgitt til bt.no.

GLAD GUTT: Elias sammen med pappa Rune Soltvedt og broren Andreas.
PRIVAT
OPPLEVDE MARERITTET: Helle Soltvedt opplevde alle fødendes mareritt. En sykehustabbe under fødselen førte til at  sønnen skadet for livet.
PRIVAT