Uten å kunne sammenlikne med tidligere målinger, er byrådsleder Strøm-Erichsen verken fornøyd eller misfornøyd med en oppslutning på 21 prosent på Opinions første kommunevalgmåling for BT. Med SV på 17 prosent og RV på 7,2 har venstresiden 45,2 prosent. Det gleder Strøm-Erichsen.

Sammen om byrådet

— Jeg har ikke noe mot et samarbeid med SV, og det vil være opp til SV om vi kan få det til. I denne perioden har det vært svært vanskelig. Jeg var derfor svært glad for at vi fikk til et budsjettsamarbeid nå, sier byrådslederen.

I denne perioden har Arbeiderpartiet dannet byråd med KrF og Senterpartiet. Venstre hoppet av midt i perioden. Men sentrumspartiene er en blek skygge av fordums storhet. Samlet oppslutning på de tre sentrumspartiene er knappe ti prosent.

— Slik situasjonen er, vil det være veldig åpent frem til etter valget. Samarbeidet med sentrum er vi veldig fornøyd med. Men sentrum er skremmende smått, vi er mindre enn vi var etter valget i 1999 og høyresiden er stor. For oss er det viktig å tenke at vi skal føre en politikk basert på fellesskapsløsninger og det vil ikke Høyre. Da må vi holde åpen alle kanaler til venstresiden.

Stort Frp

Idar Eidseth i Opinion er enig med Strøm-Erichsen i at høyresiden gjør det skarpt på denne målingen. En ting er Høyre, som takket være Herman Friele, ligger seks, syv prosentpoeng høyere i Bergen enn de gjør på riksmålinger. 22,1 prosent er veldig bra. Like imponerende er oppslutningen om Frp, en tidel bak Høyre.

— Vi ser store forskjeller når vi spør om kommunevalg og stortingsvalg, særlig gjelder det for Frp som faller markert i kommunevalgmålinger. Oppslutningen om partiet i Bergen er derfor oppsiktsvekkende.

— Bråket rundt suspensjonene ser ikke ut til å påvirke oppslutningen?

— Jeg har for lengst sluttet å undre meg over at velgerne ikke synes å bry seg om indre konflikter i Frp, sier Eidseth.

KrFs velgergrunnlag er i oppløsning. De vanligvis så trofaste KrF-velgerne går både til Høyre, Frp og Ap. Over halvparten av velgerne fra 2001 har forlatt partiet.

— Dette er det samme som skjer i de landsomfattende målingene. Her har KrF vært helt nede på femtallet. De sliter i regjeringen og jeg tror krigstrusselen rammer særlig KrF. Bondevik har problemer med troverdigheten i egne rekker i denne saken.