— Jeg er målløs. Dette er nesten surrealistisk. Jeg har visst ennå ikke fått et eneste nei på noe jeg har søkt på.

Anna Stina (27), i oransje bukser mønstret med hvite og grønne blomster, tar seg lett himmelfallen til pannen og mister nesten en porselenssylinder priset til tre tusen kroner i gulvet.

I Galleri Tablå i Marken er hun i ferd med å montere utstillingen som skal vagle her fra i dag og til 24. april - før den ekspresssendes videre til Norheimsund, Nottingham, Hordaland Kunstnersenter, Hatfield House og Harding Gallery.

— Jeg har syv utstillinger før august, tenk om jeg blir utsolgt før den siste? skremmer hun seg selv.

Første separate

Fem langstrakte sylindre av porselen balanserer på høye klosser under skråtaket i Marken-galleriet. I krokene står det fullt opp av dem, monteringsklare.

De er både like og ulike. Enkle former repetert på geledd, men også søyleranke som enkeltstående skulpturer, akkurat slik kunstneren ønsker det.

Fargen er hvit, på et vis, med dyprøde mønstre i emalje, kastet på porselenet fra pensel, til musikk på full guffe.

Assosiasjoner går til bjerkeskog og litt til japanske skrifttegn.

— Og kanskje til sjokolade? antyder hun som laget det.

— Og se nedi dem, der skjer det noe, sier hun hemmelighetsfullt.

Vi glor i bånn, men røper ingenting.

Beste student

Ikke før var Anna Stina uteksaminert fra linjen for «art and design» ved University of Wolverhampton i fjor sommer, før galleriene med nese for sånt stilte seg i kø.

Hun profilerte seg i London i februar i år, på Contemporary Ceramics, der hun fikk delta som beste student.

Noe hun slett ikke var da hun for fem seks år siden slet med teoretiske fag på Universitetet i Bergen.

— Jeg strøk og strøk og til slutt sa Lånekassen stopp, forteller Anna Stina. Senere har det vist seg at det var dysleksi som var problemet, ikke Anna Stina.

Men Lånekassens nei ble hennes lykke. Hun begynte å snuse på form og farge og havnet via Norheimsund Vidaregående Skule i Wolverhampton.

Med utsikt fra kunstskolen til Molineux Stadium og med Banks's Bitter som lokal favoritt på puben.

Nå har den Mosjøen-fødte kunstneren sitt hjem i Norheimsund, i tøffelavstand fra verkstedet. Og i dag debuterer hun som separatutstiller.

The rest is history.

DEBUTANT: Det er bare noen måneder siden Hardanger-kunstneren Anna Stina Næss ble uteksaminert fra kunstlinjen ved universitetet i Wolverhampton. Nå står galleriene i kø etter porselensskulpturene hennes. Her er hun i ferd med å montere utstillingen som i dag skal åpnes i Galleri Tablå i Marken.
FOTO: ARNE NILSEN