Fredag fikk Vintertun telefon fra Voss Gymnas: Klagenemnden hadde satt ned eksamenskarakteren hennes fra 3 til 1. Det betyr at hun stryker i faget Politikk og menneskerettigheter.

— Jeg klarte ikke å tenke skikkelig, men satte meg bare ned og gråt. Dette ødela alle mine planer for høsten, sier Vintertun.

Én av 174

Med stryk i ett fag har hun ikke gyldig vitnemål, og kan se langt etter å begynne på universitet eller høyskole.

— Planen var å ta barnevernspedagogikk og psykologi. Men nå må jeg vente på å få tatt om igjen eksamen til jul. I mellomtiden må jeg bli her i Odda og jobbe, sier Vintertun.

Det hun har opplevd er en sjelden, men mulig, risiko ved å klage på karakteren. Av 174 elever som klaget på eksamenskarakteren i Politikk og menneskerettigheter i år, var det kun én som opplevde å gå ned. Det var Mette Vintertun.

At hun skulle ramle helt ned på strykkarakter, hadde ikke 18-åringen forestilt seg.

  • Jeg var ganske sikker på at jeg i verste fall ville bli liggende på samme karakter. Det mente faglæreren min også, sier hun.

**Les også: Kan være farlig å klage

Sjokkert lærer**

Lærer Hans Erik Ringkjøb sier at han mente 3 var en rimelig karakter, men at han ikke trodde Mette vil gå ned ved å klage.

  • Jeg trodde ikke mine egne øyne med en gang da jeg så klagenemndens avgjørelse. Det kom veldig overraskende, og dette er en trist historie, sier Ringkjøb.

Han har sett klagenemndens begrunnelse, og tror problemet er at eleven skrev litt sarkastisk og satte ting på spissen. Oppgaven var å skrive om Fremskrittspartiets politikk.

  • Jeg var kanskje litt sarkastisk da jeg skrev om alkoholpolitikken til Frp, men jeg skjønner ikke at det skal gi et sånt resultat, sier Mette Vintertun.

Regelverket gir henne i utgangspunktet ingen mulighet til å klage på den nye karakteren. Nemndens avgjørelse er endelig. Kun hvis det er gjort feil i prosedyrene, kan sivilombudsmannen gripe inn.

  • Systemet er ganske brutalt. Jeg synes veldig synd på henne, sier læreren. Tre sensorer

Det var Fylkesmannen i Rogaland som administrerte klagenemnden for Politikk og menneskerettigheter. Rådgiver Aud Hilda Selnes ved Utdanningsavdelingen sier at de ikke kan overprøve klagenemnden rent faglig.

  • Vår oppgave er å sørge for en så rettferdig og sikker vurdering som råd, sier hun.
  • Hvordan har det foregått?
  • I utgangspunktet er det to medlemmer av nemnden som vurderer oppgaven hver for seg. Så møtes de for å bli enige. Dersom de vil sette karakteren ned i 1, krever vi at et tredje medlem skal se igjennom og være enig, sier hun.

Selnes understreker at klagebehandlingen ikke er en ny sensur.

  • Nemnden skal vurdere svaret og om opprinnelig karakter er rimelig i forhold til oppgavetekst og kompetansemål. Det kan gå begge veier, sier hun.

For Mette Vintertun gikk det helt feil vei. Hun har innsett at hun neppe får studert til høsten, men synes hun må advare andre elever mot systemet.

  • Dersom de står, bør de egentlig ikke klage på karakteren. Risikoen er for stor. Men det er synd at det skal være slik, sier hun.