Ikke rart at advokat Per Magne Kristiansen måtte luke vekk de mest injurierende karakteristikkene før boken gikk i trykken.

— Jeg gidder ikke å tilbringe resten av livet i retten, så det var best å få boken sjekket av en advokat først, sier Oddekalv.

Medforfatter og tidligere BT-redaktør Kjartan Rødland har også prøvd å bidra til å holde boken «Ridderne i Ludeboden» innenfor grensene for injurielovgivningen.

Likevel er det nok å ta av for dem som er ute etter Oddekalvs varemerke: høy lanse og kjeftbruk. Størst overhøvling får tidligere veisjef Josef Martinsen, som Oddekalv var i tottene på gjennom hele 90-tallet.

- Drapstrusler

«Jeg skulle gått rett opp til veisjef Josef Martinsen og klint til. Ikke noe puseklapp, men en ordentlig dryling skulle det vært», skriver Oddekalv og beskylder veivesenet for å være «en gjeng samvittighetsløse makthavere som ikke engang skjemmes for å bruke barns liv som pressmiddel».

Oddekalv mener Martinsen brukte etterlengtede gangveier for skolebarn som pressmiddel for å få viljen sin overfor kommunene. I en bildetekst under en karikatur av Martinsen, står det bare «Den gale, farlige mannen».

Martinsen bare flirer når han får referert utsagnene om seg selv.

— Det var friske uttalelser. Men jeg kan ikke bry meg med sånt, og kommer aldri til å lese boken. Det blir for dumt, sier «keiser Josef».

Han tar ikke påstandene i boken alvorlig, men sier at veiutbyggingen på 90-tallet har ført til færre trafikkulykker og bedre miljø.

— Jeg har gjort mye mer for miljøet i Bergen enn Oddekalv. Det er synd at han driver på sånn, sier miljøkrigerens nemesis fra sin pensjonisttilværelse.

— Jeg fikk sjokk da jeg oppdaget hvor langt de hadde gått for å prøve å få meg avsatt. De skrev 2000 sider og brukte tre årsverk på det, sier Martinsen.

Most Wanted

Gjennom bokens drøye 150 sider er det ikke få som blir utsatt for Oddekalvs forakt. Ikke minst gjelder det konkurrerende miljøvernere. Frederic Hauge i Bellona blir kalt en slipshund, mens naturvernforbundets Dag Hareide avfeies som rødvinsfilosof. Verstinglisten med tittelen «Most Wanted Eco Criminals» på slutten er full av politikere, miljøbyråkrater og andre som Oddekalv mener har stått i veien for saken.

Oddekalv selv sier at boken skal fortelle historier og opplevelser fra livet som miljøkriger. Opplaget er 2000, på eget forlag.

— Hvem skal kjøpe boken?

— Den viktigste kundegruppen blir kanskje alle dem jeg har skrevet om, flirer 49-åringen.

PROFF SKRIVEHJELP: Først etter at Kurt Oddekalv kom i kontakt med Kjartan Rødland, ble det fart på skrivingen. Den tidligere BT-redaktøren tilbød seg å skriveboken mot at Oddekalv betalte bussbillettene. ¿ Dårlig samvittighet for de gangene vi ikke dekket Kurts aksjoner, forklarer Rødland.
Sunde, Helge