Fire menn i 20— og 30-årene er nå dømt for et grovt ran i september i fjor.

Ifølge dommen fra Fjordane tingrett skulle de fire mennene på tur til Bergen. Før de dro fra Naustdal ville de skaffe penger til turen og bestemte seg for å rane en bekjent mann i 40-årene.

Slått i ansiktet

De maskerte seg med paintballmaske og lue med hull til øynene før de dro hjem til mannen. Mennene hadde også med seg strips for å binde ransofferet.

To av dem ringte på døren. Mannen som åpnet fikk et kraftig slag i ansiktet før han ble lagt i gulvet og bundet på hender og føtter med strips og en ledning ransmennene fant i huset.

En av ranerne rettet en lekepistol mot hodet hans før mannen fikk bunnet et skjerf foran øynene.

Låste ut penger

Ved hjelp av nøkler fra lommen til mannen i 40-årene, fikk ranerne åpnet et skap på soverommet hvor det lå penger og medisiner.

Ranet skal ha pågått i opp til 30 minutter før mannen ble forlatt bundet i leiligheten.

Gjerningsmennene fikk med seg rundt 30.000 kroner i kontanter, en bærbar PC, en Playstation 3, medisiner og andre gjenstander.

Bt.no har vært i kontakt med mannen som ble overfalt og ranet i Naustdal. Han ønsker ikke å si mer om hendelsen.

— Nå vil jeg bare legge dette bak meg.

Stjal antikke våpen

Samtlige av de fire gjerningsmennene ble i den samme dommen straffet for andre forhold i tillegg til ranet i Naustdal. Blant annet tyveri av en safe med innhold, sabler, bajonetter, revolvere og eldre pistoler.

Handlinger som vold, narkotikabruk, kjøring i ruset tilstand og hærverk på biler listes også opp i dommen.

Må i fengsel

En 28-åring har innrømmet ranet. Han er dømt til fengsel i ett år og seks måneder, som inkluderer en strafferabatt på grunn av tilståelsen.

Alle fire må betale 25 000 kroner i oppreisning og erstatning til mannen de ranet. 28-åringen må i tillegg ut med 45.000 kroner i erstatning til andre parter og mister lappen for alltid.

De tre andre mennene har ikke erkjent straffskyld for det brutale ranet.

En 36-åring er dømt til ett år og fem måneders fengsel, en 28-åring til ett år og fire måneders fengsel og en 21-åring til ti måneders fengsel.