I flere år har naboer, hytteiere og tilreisende hatt stor glede av den unge delfinen som har bosatt seg på Sotra. Den mellom to og tre år gamle gullflanke-delfinen har vært både aktiv og oppsøkende, og har ofte fyrt i gang et privat vann-show for forbipasserende ved Møvik. En rekke ganger har storsjarmøren fått spalteplass i BT, og for sotrabuene er han blitt en lokalkjendis.

I påsken i år tok eventyret derimot en brå vending. Den tilsynelatende lykkelige delfinen kom i skade for å vikle seg inn i et fiskesnøre, og siden den gang har snøret borret seg dypere og dypere inn i kroppen hans.

— Det er en stor skam at han må lide slik han gjør. Jeg klarer snart ikke å se på dette her mer. Det er helt grusomt, sier Willy Schultz.

Han er en av mange i området som har forelsket seg i den sjarmerende delfinen. Han husker godt hvor fint delfinen hadde det tidligere.

— Han har alltid sett frisk og fin ut, og ungene har kost seg med å se på ham og mange har tatt bilder. Nå ser jeg at han har det vondt. Han virker ukomfortabel og har det ikke noe godt i det hele tatt. Jo lengre tid det går, jo lengre inn i kroppen kommer fiskesnøret, forteller han.

TRIST: Nabo Willy Schultz sier at delfinen har forandret adferd etter ulykken. - Det er helt tydelig at den ikke har det bra, sier han.

Smarte dyr

Schultz har kontaktet både myndigheter, Dyrebeskyttelsen og Akvariet. Alle er enige om at noe må gjøres, men før de kan gripe inn, må Miljødirektoratet og Mattilsynet godkjenne at delfinen blir fanget og behandlet. Dette fordi delfinen er et fredet dyr man verken har lov til å ta på eller fange.

Kees Oscar Ekeli, direktør ved Akvariet i Bergen, forteller at de også er alvorlig bekymret for delfinen.

— Vi har vært og sett på den to ganger, og vi ser at fiskesnøret gnager seg inn i huden på ham. Dette er ikke bra. Dette må fjernes, for det kommer ikke til å forsvinne av seg selv og da vil han i verste fall lide mer og mer. Den kan ikke leve slik over vinteren. Det eneste problemet er hvordan vi skal klare å fange den. Det er ikke så lett. Den er smart og svømmer fort, sier han.

De har nå fått godkjennelse fra Miljødirektoratet og Mattilsynet, og har kontaktet IMC Diving, som driver med profesjonell dykking. De har sagt ja til å bistå, men erkjenner at det ikke vil bli noen lett oppgave.

— Vår plan er å legge en not over sundet hvor han pleier å være, slik at vi får sperret ham inne. Men så spørs det hvem som er lurest da. Han kan jo hoppe over noten, og da tror jeg ikke vi får sjansen igjen. Da vil den huske hva vi har prøvd på, forteller Jørn Oksnes.

Han og kollegene kjenner godt til den sjarmerende delfinen fra tidligere.

— Den vil gjerne være med oss så lenge vi er oppi båten, men det sekundet en dykker hopper ut i sjøen, så svømmer den bort. Det liker han ikke, sier han.

Trenger antibiotika

Dersom IMC diving klarer å fange delfinen, vil Akvariet gi delfinen antibiotika og fjerne fiskesnøret.

— Kanskje vi er nødt til å holde delfinen innesperret i viken under behandling og til den er frisk. I verste fall må vi ta den med til akvariet for rehabilitering, men det er egentlig ikke en løsning vi ønsker å vurdere i det hele tatt. Dette er ikke ønskelig. Den skal få leve i det fri, sier Ekeli.

De har sagt seg villige til å betale deler av regningen for oppdraget.

— Vi kjenner oss slekt med denne delfinen, selv om vi aldri har vært borti noe lignende. Nå få vi bare håpe at vi klarer dette, sier han.

De forteller at de gjerne tar i mot råd og tips fra BTs lesere om det er noen som sitter på noen gode løsninger. Det er ikke mulig å bedøve en delfin, da den vil synke og drukne dersom man gjør det.

Også Oksnes krysser fingrene for at oppdraget blir vellykket. Nå venter de bare på at delfinen skal vise seg i området, slik at de kan rykke ut.

— Jeg føler det kan gå begge veier, men vi er selvfølgelig topp motivert for å få dette til, sier han.

BEKYMRET: Akvarie-direktør Kees Ekeli frykter at fiskesnøret skal ta livet av den populære delfinen.
Helge Sunde (arkiv)