— Responsen på prosjektet har vært helt enorm, forteller jordmor Tine Stuwitz Iversen fra Bergen. I tre måneder har hun jobbet ved fødeavdelingen på Bwaila sykehus i Malawi.

— Her kommer de fattigste av de fattige for å føde. De har ingenting. Da er det helt fantastisk å kunne kle på dem en genser, og tre en strikkelue på et nyfødt hode.

Hele 7000 luer er blitt strikket av privatpersoner og levert til Kvinneklinkken i Bergen. I tillegg har folk donert klær.

– Det blir verdsatt som gull her nede, forteller Stuwitz Iversen stolt.

Ryktet har spredd seg

Stuwitz Iversen er i Malawi som en del av et bistandsprosjekt. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Haukeland universitetssykehus, Universitetssykehuset i Tromsø og Oslo universitetssykehus, avdeling Ullevål.

Strikkingen startet i 2007 da jordmor Anne Gro Nordseth jobbet på Bwaila og så at behovet var der.

— Ryktene om strikkingen har spredd seg etter hvert, og det har bare ballet på seg. At vi nå har mottatt så mye som 7000 luer, er helt utrolig. Jeg vil gjerne få sende en stor takk til alle som har bidratt, sier Iversen.

Hvorfor er det akkurat luer som er strikket?

— Nyfødte har størst varmetap fra hodet. Derfor er det viktig å holde hodet varmt slik at kroppstemperaturen ikke synker. Det er varmt på dagtid her nede, men nettene er kalde, forklarer jordmoren.

Krevende forhold

Hun forteller at hverdagen som jordmor ved det malawiske sykehuset er både spennende og veldig krevende.

— Vi jobber under helt andre forhold enn hjemme. På KK tar vi i snitt imot én baby om dagen. Her er det få dager vi tar imot mindre enn fem.

Fødeavdelingen består av ett stort rom.

— Her er det ikke plass til privatliv. Fasilitetene kan ikke sammenlignes med de vi jobber med hjemme.

Hva har gjort størst inntrykk på deg under oppholdet?

Å se den enorme fattigdommen, og de utrolige forskjellene som er i verden. Jeg innser hvor heldig vi er som er født i Norge.

— Et annet inntrykk som har satt seg, er hvor mye damene tåler her nede. Hvor stille det er på en fødesal med 14 damer i aktiv fødsel. Ingen smertestillende. Ingen hjelpemidler. De biter smertene i seg, nesten uten en lyd.

Privat.