JENNIFER FOSSNES

Det er noe som ikke helt passer inn i lydbildet. Innimellom den velkjente kafésummingen høres en svak klirring. Det er ikke av glass, men noe annet, taktfast. Strikk, strikk, strikk.

På Bergens første strikkekafé, på Kafé Kranen, er det fullt. Rundt alle bord sitter damer fra tidlig tjue til sen 50-årsalder. På bordene serveres kaffe i høye glass.

— Fra kjerring til trendy

Ideen kom fra Solveig Paule (34). Hun hørte om populære strikkekafeer i utlandet, og lurte på hvorfor dette ikke hadde tatt av her hjemme. Selv har hun strikket siden begynnelsen av 90-tallet, da var det langt fra stuerent for unge damer å strikke.

— Jeg har gått fra kjerring til trendy på 15 år, ler Solveig.

Strikkemoten har gått i bølgedaler. Jenter på 1700-tallet kunne se langt etter giftermål hvis de ikke behersket strikkekunsten. For femti år siden var det vanlig å sitte og strikke i timene på skolen. Så kom feminismen på 70-tallet og strikking ble nærmest bannlyst.

Sjal, sokker og veske

— Hvorfor egen kafé for å strikke?

— Man kommer ut og møter andre med lik interesse, og får ideer og inspirasjon.

Solveig og andre ivrige strikkere har kontakt på et eget forum på internett. Der deler de mønstre og bilder av ferdige strikketøy. Med åpningen av strikkekafé kan nettvennene møtes på ordentlig.

— Jeg kunne ikke gått på vanlig kafé og strikket, det hadde bare sett dumt ut, mener Ingrid Bowden.

27-åringen har nettopp lært seg strikkekunsten av venninnen Torill Magnussen (23), og er veldig stolt av seg selv.

Det er mest populært å strikke tilbehør. De røde maskene til Ingrid skal etter en tur i vaskemaskinen bli en tovet veske. Andre jenter på kafeen strikker sjal eller babysokker.

Med egetkomponert mønster er man sikker på at plagget er eksklusivt, og langt fra hyllene til Hennes & Mauritz.

Etterlyser menn

Selv om det ikke var en mann å se på tirsdag, er de ønsket til neste gang. Strikkekafé er i hvert fall ikke et dumt sted å finne damer.

Etter et par timer opplyser Kafé Kranens leder, Astri Steinsland, at hun har bestemt seg for at å ha strikkekafé hver første tirsdag i måneden.

Og til sommeren, når det blir uteservering, må gjestene ta med enkle strikkemønstre. Ellers kan det raskt bli en vrang for mye.

KORT VEI: Veien fra sau til strikkekafé er ikke lang. Denne ullen er så å si ubehandlet. <br/>Foto: KNUT EGIL WANG
STRIKKER BABYTØY: Solveig Paule (f. v.), May Britt Nesje Hernes, May Kristin Orderud og Lillian Gjerstad er bitt av strikkebasillen. Det kan gravide venninner og familiemedlemmer være glade for, for nusselige babysokker og lekre tepper trylles ut av nøstene.
SKAL BLI VESKE: Ingrid Bowdens skal lage en rød og svart tovet veske av sitt første strikketøy. Med bambusringer som håndtak, blir vesken trendy og eksklusiv.