I går kom endelig beskjeden moren og resten av familien har ventet på. Påtalemyndigheten bestemte seg for å sette den drapssiktete 16-åringen fri fra fengsel.

— Fødselen var stort, men dette overgår alt sammen. Ingen aner hvor vanvittig tøft vi har hatt det de siste ukene, sier moren til BT, etter at hun endelig hadde fått sønnen hjem igjen.

— Det strømmer på med kaker og blomster. Dette skal vi feire, lover moren.

Foreløpig seier

Familien tar løslatelsen som en seier for sønnen, som helt siden han ble pågrepet hardnakket har hevdet sin uskyld for drapet på Mentz Dankert Løtvedt (59).

At påtalemyndigheten til tross for løslatelsen fastholder drapssiktelsen mot 16-åringen, overskygget ikke gleden av å ha gutten hjemme på Toppe igjen.

I politiet var det en dempet stemning i går. Gårsdagens løslatelse er et nytt signal på at de har en svekket sak mot 16-åringen, som har vært i politiets søkelys helt fra drapet ble oppdaget.

— Siktelsen mot ham er uendret. Mer vil jeg ikke si, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT.

- Måtte løslates

— Det er ikke vanlig at personer som er siktet for drap løslates på et så tidlig tidspunkt i etterforskningen?

— Vi må holde oss til loven. Den gir oss ikke anledning til å holde siktede lenger, så lenge det ikke er fare for at bevis går tapt. Vi må også ta alderen til den siktede i betraktning når vi vurderer hvor lenge han skal sitte fengslet, sier Krogvold.

At løslatelsen kom nå, en uke før fengslingsperioden på fire uker går ut, forklarer Krogvold med at 16-åringen fredag og lørdag var villig til å avgi nye forklaringer. Da hadde han i to uker nektet å gå i avhør, etter råd fra sin forsvarer.

— Vi har ikke fått svar på alle spørsmål, men han har gitt en fyldig forklaring på sine bevegelser, sier Krogvold.

— Har dere en svekket sak mot 16-åringen?

— Bevisene er de samme nå som før. Jeg vil ikke kommentere dem ytterligere, sier Krogvold.

To menn, 19 og 20 år gamle, som også er siktet, virker å være nesten sjekket ut av drapssaken. Det vil derimot ikke være aktuelt å frafalle siktelsen mot dem før drapssaken er ferdig etterforsket.

— Vi har fått en anmodning fra deres forsvarere om å frafalle siktelsen. Det er høyst uvanlig å gjøre det mens en sak er under etterforskning. Det er i så fall noe vi vil komme tilbake til, sier Krogvold.

Taus om ny siktet

BT skrev søndag at politiet har siktet en 26 år gammel mann bosatt i Molde. Denne mannen er i familie med husverten til den drepte, og befant seg i Bergen da drapet fant sted. Mannen har tidligere hatt status som vitne i saken.

Politiet har foretatt ransakelser hjemme hos mannen. Han ble derimot syk under avhørene i Molde og er nå innlagt på sykehus.

Krogvold nekter å kommentere denne mannens rolle i saken.

Drapsetterforskerne i Åsane gir ikke opp til tross for mye motgang i arbeidet. Alle tilgjengelige ressurser i disse ferietider er satt av til å etterforske saken.

— Vi jobber for fullt, men dette har vist seg å bli en svært tidkrevende sak, sier Krogvold.

SLAPP LØS: I tre uker har 16-åringen sittet i varetekt, siktet for drapet på Mentz Dankert Løtvedt. I går ble unggutten sluppet løs. - Ingen aner hvor vanvittig tøft vi har hatt det de siste ukene, sier moren til BT. I går var det derimot feiring. <p/> ARKIVFOTO: VEGAR VALDE