— Vi opprettet Dyrebeskyttelsen Hordaland da Dyrebeskyttelsen Bergen meldte seg ut av Dyrebeskyttelsen Norge i mars for å ha en alternativ organisasjon. Men når folk vil melde seg inn hos oss via nettet, havner de hos Dyrebeskyttelsen Bergen, forklarer Haldis Quale, leder for Dyrebeskyttelsen Hordaland.

Lynkjapt ute

Dyrebeskyttelsen Bergen var klar over at noen ville etablere en alternativ organisasjon og var lynkjapt ute. Alt 1. mars, før årsmøtet, registrerte Dyrebeskyttelsen Bergen også Dyrebeskyttelsen Hordaland i Brønnøysund og opprettet Dyrebeskyttelsen Hordaland også som deres nettsted. Den andre, Dyrebeskyttelsen Hordaland, kan ennå ikke registrere seg som egen organisasjon. Den må først være registrert under Dyrebeskyttelsen Norge noen måneder før den kan registreres som egen avdeling tilknyttet moderorganisasjonen.

— Vi ønsker å opprette underavdelinger i flere kommuner i Hordaland og planlegger å sende ut informasjonspakker for å informere. Derfor opprettet vi Dyrebeskyttelsen Hordaland, opplyser Liv Sandal, leder i Dyrebeskyttelsen Bergen.

- Uryddig

— Vi synes det er uryddig å kapre vårt navn før vi kan registrere oss som selvstendig enhet, sier Haldis Quale. Hun ønsker større bredde om dyrevernsarbeidet i Hordaland og mener Bergen har konsentrert seg for mye om katter. Selv ønsker hun egne grupper som arbeider for hunder, fugler eller smådyr.

Hun har fått med seg Bjørn Borlaug i den nystiftede Dyrebeskyttelsen Hordaland. Han har tidligere vært leder for Dyrevernsnemnden i Bergen. Å være tilknyttet Dyrebeskyttelsen på landsplan mener de gir trygghet. De mener de når lenger ved å være tilknyttet en landsomfattende organisasjon.

Dyrebeskyttelsen Bergen har tidligere vært en selvstendig enhet. Den ble opprettet alt i 1836 som Foreningen til dyrenes beskyttelse og er en av de eldste dyrevernsforeninger i landet.

Sparer penger

— Vi sparer 60.000 kroner året ved å melde oss ut av Dyrebeskyttelsen Norge. For en frivillig organisasjon, er det mye penger. Vi ønsker dessuten å samarbeide med Dyrevernalliansen i stedet om større saker opp mot Stortinget og tror vi når lenger gjennom dem, sier Liv Sandal. Hun opplyser at også Oslo og omegn, Sandefjord, Larvik og Lillestrøm har meldt seg ut av Dyrebeskyttelsen Norge.

Dyrebeskyttelsen Bergen har i dag et eget senter for hjemløse katter i Jekteviken og 32 fôringsstasjoner for katter i Bergen. Foreningen har dessuten en fugelgruppe og ønsker et eget hus for å ta hånd om flere dyr enn katter.