ÅDNE LUNDE

PAAL KVAMME

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (foto)

Den første konsertarrangøren har alt fått svi etter at Bergen kommune varslet tiltak mot såkalte ulovlig oppsatte plakater.

— Bergen kommune har sendt mail og brev til alle sponsorene våre, og gjort oppmerksom på at vi har satt opp plakater utenom kommunenes syv offisielle tavler. Det førte til at hotellsponsoren vår trakk seg. Vi tapte tusen kroner, og mistet en god avtale som skulle vare i hele sommer. Hotellet sa de trakk sponsorstøtten fordi de arbeidet med en miljøprofil i samarbeid med Bergen kommune, sier Per-Anders Hammarström. Han er leder for reggae- og dubklubben Cushion.

— Vi har satt Bergen på det europeiske reggaekartet. Jeg mener Bergen kommune slår under beltestedet, og sparker føttene under kulturlivet, sier Hammarström. Og Cusion-sjefen har ikke tenkt å gi seg. Plakatene er helt nødvendige, mener Hammarström.

Presset sponsor

Det var 20. april i år at Augustin Hotel, et hotell som i lang tid har sponset kulturaktører i Bergen, fikk e-posten fra kommunens samferdselsetat.

— I e-posten var det klare meldinger om at disse plakatene var ulovlig hengt opp. Etter påtrykk fra Bergen kommune valgte vi å avslutte sponsingen. Kommunen var veldig striks, sier Erik Ekeberg, markedssjef på Augustin Hotell.

— Vi fikk inntrykk at kommunen hadde fått tilbakemelding fra byens borgere, for å si det sånn. Men vi forventer at våre samarbeidspartnere forholder seg til reglene, sier Ekeberg.

Som aktør i turistbransjen benyttet han samtidig anledningen til å fortelle kommunen om en annen virkelighet.

— Vi sliter mye med forsøpling i byen. Se for eksempel på Nordnes, det er ikke ofte det blir rengjort der. Men kommunen var ikke like mottakelig for en slik tilbakemelding, det var noen andre sitt bord, sier Ekeberg.

- Beklagelig

— Jeg kjenner til disse brevene, og at de har gått til sponsorer som så har trukket seg. Dette er en beklagelig og utilsiktet konsekvens av et tiltak som skulle rydde opp i byen, sier byråd for byutvikling Lisbeth Iversen til BT.

— Vil dette si at brevene ble sendt ved en feil?

— Nei, det var ikke feil i utgangspunktet, men det hender at ting blir annerledes enn de er tenkt. Brevene skulle ikke gått til sponsorene, men til dem som er ansvarlig for å henge opp plakatene, og intensjonen var å rydde opp. Det var ikke meningen å få sponsorer til å trekke seg.

— Betyr det at Augustin fortsatt kan sponse Cushion?

— Ja, vi var ikke ute etter å svarteliste noen.

— Blir det sendt flere slike brev?

— Nei, vi skal først evaluere dette. Dessuten skal vi ha et møte med aktørene i kulturlivet før ferien, der vi vil prøve å komme frem til felles løsninger på dette. De erkjenner også at det foregår en plakatkrig der plakater blir overklistret like etter at de er kommet opp, sier Lisbeth Iversen.

Hel & fin sofa

Diskusjonen så langt viser at avstanden mellom de forskjellige aktørene er rimelig stor. Stygt eller pent, boss eller nyttig informasjon. Meningene om de «ulovlige» plakatene er mange, og plakatene er enda flere. I tykke lag på vegger, stolper, tavler og andre innretninger vitner de om byens kulturliv og politisk aktivisme. Bergen kommune har bidratt med syv lovlige tavler, men Hammarström og resten av plakatfolket har funnet en rekke andre gode steder.

På en container i Vestre Torggate lokker Ugla med latinamerikanske rytmer, her er Landmarks sommerprogram og konsert med Maria Solheim. På en vegg i Nygårdsgaten vil noen gi bort en sofa «gratis ved henting. Hel & fin», ellers dominerer Bergen Futures fargerike plakater. I dypere arkeologiske lag blant de ulovlige ytringene skimtes Lunds Tivoli, torsdagspub på Hulen og Eggstokkfestivalen.

Samferdselsdirektør i Bergen, Ove Foldnes, avviser at kommunen har intensivert fjerningen av plakater.

— Vi rydder der det er nødvendig og det som skjemmer mest.

— Dere har tidligere varslet at dere ønsker å bøtelegge de som henger opp plakater ulovlig?

— Vi kan ikke begynne å bøtelegge før vi har fått en forskrift på plass. Denne må først behandles i bystyret, deretter må den godkjennes i kommunaldepartementet. Dermed vil ikke den bli klar før til nyttår, sier Foldnes.

— Vi ønsker ikke å kneble noen, men vi ønsker heller ikke å forsøple byen, sier han.

Leve Che Guevara!

Kommunale brev til tross: Fremdeles er plakatfloraen frodig. Noe som heter Bergen Future er blant dem som roper høyest fra såkalte ulovlige plakatsteder. Så viser det seg også å være Bergen kommunes utekontakt som står bak. Lett skal det ikke være.

En henvendelse til utekontakten avslører at ledelsen der ikke var klar over at plakatene er havnet utenfor kommunens syv godkjente tavler, og at de vil se på saken.

Per-Anders Hammarström i Cushion mener byen trenger minst hundre plakattavler.

— Og de må ikke bare stå i sentrum, de bør stå i bydelene også, sier han.

Han synes dessuten godt busskurene kunne brukes til plakater.

— Clear Channel er ingen løsning for oss, slår han fast.

Gode middagstilbud

Det er utelivet og konsertarrangørene som dominerer på plakatfronten. Men på en vegg ved Kvarteret dukker politikken frem. Rød ungdom vil diskutere situasjonen i Nepal, og på plakaten under Nepal-plakaten, ser vi en mann med palestinaskjerf. «Er nasjonalstaten overflødig?» og «Trenger vi en sterk og varig fredsallianse», er sentrale spørsmål fra en plankevegg i Nygårdsgaten. Solidaritetsfestival og byttedag. Marxistisk forum vil møtes for å diskutere Che Guevara og politikken bak mytene. Til og med Arbeiderpartiet har meldt seg på. Enslig, på en stolpe med skilt som varsler enveiskjøring, finne vi budskapet: «Ditt valg 15. september. DU avgjør! Stem Arbeiderpartiet».

Greit nok det, men de store plakatene på bosspann i sentrum der en restaurant averterer ettermiddagsbiff til 129 kroner vinner kampen om oppmerksomheten.