— Vi har kjørt snø hver eneste dag siden 1. januar. 15 kubikkmeter i hvert lass. Det går rett i fjorden ved Bontelabo, sier lastebilsjåfør Raymond Holgersen.

Det er håpløst tilsnødd i Erleveien, like bak Landåstorget. Men i Rugdeveien lysner det. Raymond Holgersen ruller ned vinduet og slår gjerne av den liten prat mens han venter på at hjullasteren fyller opp.

— Vi har i hvert fall nok å gjøre. Og det er bra for oss. Denne årstiden er ellers rolig for oss lastebileiere, sier Holgersen, som regner med å ha arbeid i flere uker fremover, om ikke en uventet vårløsning setter inn.

Vinteren varer

Et slikt omslag lar vente på seg. Langtidsvarselet på yr.no tyder på temperaturer mellom 0 og -3 grader de kommende syv dagene. Og til og med litt mer snø mot slutten av perioden.

— Jeg har spurt meg litt rundt på kontoret, og ingen her i samferdselsetaten kan huske slike store snømengder i Bergen over en så lang periode, sier samferdselssjefen i Bergen, Ove A. Foldnes.

Kommunens utgifter til vintervedlikehold er beregnet til ca. 1 million kroner om dagen, og Foldnes lurer nå på om det blir noe igjen på budsjettet til asfaltering og annen utbedring i sommer.

— Men vi kan ikke ta sorgene på forskudd, sier han.

Svære, skitne hauger

Imens renner pengene ut til snørydding. I Rugdeveien måker brøytebilen fra Bydrift snøen sammen. Litt etter litt kommer et fortau til syne. Lenger fremme tårner snøen seg opp i en svær, skitten haug.

Da overtar hjullasteren. Raymond Holgersen rygger lastebilen sin i posisjon, og på to-tre minutter er lasteplanet fullt.

Mike Tessnow kjører for Anleggsgartner Wikholm. Han er fra Mecklenburg-Vorpommern, flatlandet i nordøst-Tyskland, men bor på Askøy.

— Vi har vært i sving siden de første dagene i januar. Fra klokken 7 om morgenen til 11 om kvelden. Med den store skuffen soper han rent fortauet oppover i Rugdeveien, og er glad for hver eneste lille strekning som er fri for parkerte biler.

Ufremkommelig

Vi har altså med selvsyn slått fast at ryddemannskapene er i full sving rundt omkring i Bergens gater og smau. Men det var vanskelig å tro da vi for et par dager siden så oss omkring på Løvstakksiden.

Der står bilene fremdeles like nedsnødd, er fortauene fremdeles like ufremkommelige nøyaktig én måned etter at vinteren overfalt Bergen.

Men med det utrolige flettverket av trange veier og sidegater i Bergen, og særlig langs fjellsidene, skjønner vi at opprenskningen ikke kan gjøres i en håndvending.

Noen er sure

— Vi har vel først tatt for oss noen av de strøkene som har vært Brannvesenets store skrekk, formoder Raymond Holgersen.

Som innimellom irriterer seg over folk som går i veien og parkerer i hytt og pine.

— Jeg har inntrykk av at mange driter i den jobben vi har å gjøre. For noen dager siden kom jeg opp i en litt hissig diskusjon med en dame i Inndalsveien. Vi kjørte vekk snø fra Bybanen, og hun ble sperret da hun skulle kjøre ut. Hun klaget over at hun var sent ute. Hun skulle på jobb. Jeg antydet da at hun kanskje kunne komme seg av gårde litt tidligere. Hun var sur.

Mange gebyrer

Andre som er litt sure i disse dagene, er trolig de grunneierne som har mottatt brev med krav om gebyr for manglende rydding av private fortau.

Tirsdag hadde antall utsendte gebyrkrav passert 130, opplyser Kjell Karlsson ved Bergen kommunes samferdselsavdeling.

En fast ansatt og to studenter på deltid foretar daglige kontroller, hovedsakelig i gater og streder nær sentrum.

Gebyret er på 500 kroner, og det må betales. Vedlagt dette kravet følger en tidsfrist for å ordne opp. Dersom den ikke overholdes, sørger kommunen for opprydningen, og sender regningen til grunneieren.

Går det for sent med rydding av snø på fortauene? Si din mening nedenfor.

Randi Solheim forsøker å holde formen vedlike. Men fortauene egner seg dårlig for løping. FOTO: Rune Berentsen.