— Vi har hatt verdens høyeste kostnader i mange år, men jeg ville aldri tatt sjansen på å flytte vår produksjonen ut av landet av den grunn. Konkurranseevne handler også om kompetanse. Jeg er slett ikke sikker på at Norsk Hydro skjønner hvilken kompetanse de mister når selskapet avvikler aluminiumsverkene i Årdal og Høyanger, sa Ekornes i det direktesendte debattprogrammet «Brød og sirkus» på NHH i går kveld.

Tittelen på NRK2-debatten kunne like gjerne vært øl og sirkus. Publikum nøt sine halvlitere mens finansminister Per-Kristian Foss, redaktør Trygve Hegnar og flere andre paneldeltakere diskuterte norsk ølproduksjon og industripolitikk for fulle mugger, ispedd underholdning fra blant andre den kritikerroste popkometen Karin Park, Direksjonsmusikken og pikekoret Sangria.

Øldebatten handlet mest om Ringnes-nedleggelsen av Tou Bryggeri i Stavanger. Arbeidsplasser som forsvinner og tradisjonsrikt Rogalands-øl som dunster hen, fikk engasjementet til å syde hos ølkonsument, Tou-venn og SV-politiker Hallgeir Langeland.

Han trakk parallell til Bergen.

— Vi kan jo bare tenke oss reaksjonene hvis noen fratok bergenserne Hansa-ølet, sa Langeland.

«Ja vi selger dette landet som vi byr oss frem», var tittelen på debatten. Hovedtillitsvalgt for Norsk Kjemisk i Årdal, Odd Semstrøm, gikk i klinsj med finansministeren for at regjeringen ikke utnytter eierskapet i Hydro til å stanse planene.

— Vi føler oss sviktet og forrådt, sa Semstrøm.

Men Foss hadde ikke mange trøstens ord å komme med. Selv om staten er største eier i Norsk Hydro, holder regjeringen fingrene av fatet.

— Det er bortkastet å skjelle ut selskapets ledelse. Lokalsamfunnet og politikerne bør nå heller bruke energien på å skape nye arbeidsplasser, var budskapet fra Foss.