— Familiefolk stresser fælt for å komme frem til hyttene sine. De bryr seg ikke alltid like mye om fartsgrensen, og tar ikke hensyn til at barna sitter i baksetet, sier politioverbetjenten til Bergens Tidende.

Han har følgende råd til alle som de neste dagene skal sette kursen hjemover:

— Ta det rolig! La kjøreturen være en del av ferien.

Så langt i påsken har utrykningspolitiet beslaglagt fire førerkort. 94 personer har fått forenklede forelegg for fartsovertredelser - og det er ikke bare ungdommer som er tunge på gasspedalen.

— Vi målte en voksen herremann til 130 km/t i en 80-sone. Han hadde bilen full av unger, og fryktet at han ikke ville nå fergen. Nå må han klare seg uten førerkort en periode, sier Nordanger.

— Er dette en trend? At småbarnsforeldre tar sjanser i trafikken?

— Paradoksalt nok virker det som familiefolk blir ekstra stresset når de skal på ferie. Jeg kan forstå at de ønsker å komme fort frem, men det er ingen unnskyldning for å kjøre på denne måten.

Onsdag ettermiddag hadde politiet radarkontroll på Europavei 16 mellom Bergen og Voss. Det endte med 26 forenklede forelegg.

Mange av fartsoverskridelsene kom som et resultat av at bilister forsøkte å «tråkle» seg fremover i køen. Dumt, mener Nordanger.

— Man kommer seg ikke særlig mye raskere frem ved å kjøre forbi biler i en kø som strekker seg flere kilometer. Det eneste man oppnår er å utsette seg selv og andre for fare.

— Hvorfor tar folk slike sjanser?

— Jeg vet ikke, men vi merker at folk kjører mer aggressivt enn tidligere. Vi har hatt en betydelig økning i antall forenklede forelegg i år sammenliknet med samme periode i fjor. Det merker vi også på ulykkesstatistikken.

Ifølge Nordanger er fortsatt unge menn med ferske førerkort verstingene i trafikken, men kvinnene er ikke mye bedre.

— Kvinnene er mer forsiktige i begynnelsen, men når de kommer over 30 begynner også de å bli harde på gassen.

Selv om påskehelgen så langt har vært preget av mye grisekjøring, har politiet ikke registrert noen alvorlige trafikkulykker.

— Heldigvis har det ennå ikke vært noen dødsulykker. Vi får bare krysse fingrene og håpe det går bra de neste dagene også, sier UP-sjefen.