Styreleder Trond Emblem i Vest Tank er i Gulating lagmannsrett dømt til fengsel i 2 år og 5 måneder for blant annet miljøkriminalitet og økonomisk utroskap.

En tidligere rådgiver er dømt til 90 dagers fengsel.

Emblem ble tiltalt etter at to tanker med giftig avfall eksploderte ved Vest Tanks anlegg i Gulen i Sogn og Fjordane 24. mai 2007.

Seks år siden

Gass fra anlegget spredte seg i et stort område, og rundt 200 personer fikk langvarige plager, blant annet i form av hodepine og kvalme.

Det rettslige etterspillet har pågått i snart seks år. Trond Emblem og tidligere daglig leder i selskapet, Jostein Berland, ble i Nordhordland tingrett dømt til halvannet års fengsel i 2010.

Rådgiveren fikk 45 dagers betinget fengsel.

Nå har altså Gulating lagmannsrett skjerpet straffene.

Mottok skitten bensin

De tre ble dømt fordi Vest Tank hadde mottatt seks skipslaster med «skitten» bensin og renset den uten å ha tillatelse. Avfallet fra rensingen ble lagret på tanker, og det var etter forsøk på rensing at tankene eksploderte.

Samtlige valgte å anke dommen til lagmannsretten.

Vinteren 2011 frifant Gulating lagmannsrett rådgiveren, mens dommen mot daglig leder Berland ble opprettholdt. Emblem ble syk etter at rettssaken hadde begynt, og derfor kom saken hans opp på nytt i januar.