Hvor ofte du tømmer bosset ditt, vil bli avgjørende for hva du må betale i renovasjonsavgift. Små datachips og strekkoder på bosspannene er allerede utplassert i Fusa, Vaksdal og Kvam, mens i Os pågår merkingen for fullt.

I løpet av våren kommer merkegjengen til Laksevåg bydel, og til resten av bergenserne og kommunene i BIRs område etter hvert. Etter planen skal nytt betalingssystem tre i kraft fra 2007.

— Konsekvensen er at den som leverer mye boss, må betale for det. Det gir en fordel for enslige, mens familier med bleiebarn må betale mer. Over en livssyklus vil dette jevne seg ut, sier Kjersti Kildahl, informasjonssjef i BIR.

Foreløpig er det bare hos bedrifter og borettslag at bossbilen skal veie avfallet. Hos private vil BIR kun registrere antall tømminger av bossdunkene.

— Målet er å få et mer rettferdig system og et differensiert betalingssystem, sier Kildahl.

— Hva med folk som misbruker systemet og hiver bosset i naboens spann? Må folk sette hengelås på dunkene sine nå?

— Jeg håper ikke det blir nødvendig. Om folk misbruker ordningen, må vi takle det. Men det er jo grenser for hva folk vil gjøre seg til tyv for. Vi må rett og slett stole på folk.

Også Sunnhordland Interkommunale Miljøverk (SIM) som tar seg av avfall fra Austevoll, Bømlo, Fitjar, Kvinnherad, Stord, Sveio og Tysnes er i gang med et liknende prosjekt. For tiden klistres strekkoder på bossdunkene til bedriftskunder og institusjoner. Til høsten må disse betale per kilo boss de leverer, men SIM våger ikke å innføre liknende overvåking av privatabonnenter.