Det knaker tydelig i ledd som har så altfor godt av å bli tøyd litt i. Kollektive ut— og innpust overdøver nesten den vårlige fuglesangen utenfor Vitalitetsenteret på Møhlenpris, der søndagssprekingene er i gang med sine klassiske yogaøvelser.

— Følg luften hele veien ned til magen, oppfordrer Xavier og beordrer avslapning i nakke, rygg og skuldre.

Sokkeløse og i myke, lodne joggebukser strekker, bøyer og utfordrer de 15 smidige og mindre smidige sin egen kropp. Når bena til slutt havner langt bak hodet, dirrer det i hele rygger og et tynt lag svette dekker ansiktene som hele tiden puster dypt inn.

Om treningsøkten var i overkant tøff, har deltakerne i hvert fall én ting å trøste seg med: De har ikke betalt en krone for å slite sånn.

Utvidet nabolag

Kurset heter «Yoga for alle», og betyr nettopp det. Tilbudet er gratis og krever ikke noe medlemskap. Det er bare å stille opp.

Det hele begynte da franske Xavier, som er profesjonell yogainstruktør og til daglig får betalt for å lære bergensere yogaøvelser, flyttet til byen i fjor. Rett utenfor huset sitt fant han en fin hall på Vitalitetssenteret.

— Så jeg tenkte: Hvorfor ikke gjøre en klasse for nabolaget? Jeg praktiserer jo, andre kan bare henge seg på, forteller han.

Den første nabolagstimen var i juni i fjor. I begynnelsen dukket det opp tre stykker, og Xavier hadde en time i uken.

Siden i sommer har han utvidet nabolaget fra Møhlenpris til å gjelde mesteparten av Bergen, og fått med seg andre på laget. Han og en håndfull andre yogainstruktører har kurs 10-11 timer til forskjellige tider i uken, på blant annet Landås, Haukeland sykehus, Arna og Ytrebygda. Nå er de også bedt om å starte timer på Knarvik og Sotra.

Vekk med unnskyldninger

— Yoga føles godt. Derfor burde alle praktisere det, mener han.

Grunnideen er ganske enkelt å få yogaen ut til folk, fordi Xavier og de andre lærerne brenner for det. Han underviser også yogalærerstudenter.

— Når folk kan komme for å praktisere yoga sammen, oppstår det etter hvert sosiale grupper rundt timene, forklarer han.

At de vanlige unnskyldningene for ikke å trene, nemlig dårlig råd og dårlig tid, forsvinner i samme slengen, er ren bonus.

Det beste i livet er gratis

Helge Wesenberg begynte på søndagstimen for et par uker siden.

— Jeg har gjort en del yoga tidligere. Da jeg hørte at dette tilbudet var gratis, måtte jeg bare begynne igjen. Det var jo for godt til å være sant, sier han, varm etter timen. Han er fornøyd med nivået:

— Yogaen er ikke altfor avansert, og det er bra for oss som er litt stive.

Xavier får stadig kommentarer fra folk som ikke kan tro at timene er gratis.

— Men da sier jeg bare «the best things in life are free», som det heter i banken sitt slagord. Og banken burde jo vite det!

— Dessuten ser det ut til å virke. Jeg kjenner jo ingen her, sier Xavier og peker rundt på de slitne deltakerne i nabolagsklassen.

INGEN YOGABEKYMRINGER: Xavier Baron Bonarjee tilbyr gratis yogatimer i mange bergenske nabolag, men er ikke redd det kommer til å gå ut over timer man må betale for. - Folk går stort sett der det er mest praktisk, tror han.

HÆLA I TAKET: Det ble ingen søndagsmorgen på sofaen for møhlenprisgjengen som snudde verden opp ned på yogatrening på Vitalitetsenteret.

PUST INN, PUST UT: - Følg luften hele veien fra nesen og til magen, formaner Xavier klassen i indianerstilling.

Sunde, Helge
Sunde, Helge
Sunde, Helge