Forbundsleder i Hordaland, Mary-Anne Golten mener det er økonomi og bunnlinje som styrer de private aktørene i helse— og omsorgstjenestene. Det er nå brudd i forhandlingene mellom NHO Service og NSF, og streiken er i gang i Oslo, Akershus og Rogaland.

50 sykepleiere tas ut i streik Hordaland i streik fra torsdag

Torsdag morgen vil Norsk Sykepleierforbund ta ut sine medlemmer ved Søreide sykehjem og Haukeland Pasienthotell. Disse er drevet for Bergen kommune av henholdsvis Aleris Omsorg og Medirest.

— Dette er private selskaper som vil drive business og det preger deres tariffavtaler. Vi ønsker en ryddig privat sektor, men det de legger opp til oppfatter vi som en piratsektor, sier Golten.

Hun understreker at det påligger arbeidsgiverne å søke dispensasjoner for å ivareta pasientenes liv og helse. Torsdag vil de ha markeringer både utenfor Søreide sykehjem, Haukeland Pasienthotell og NHO i Bergen. I det private har kun seksti prosent av de ansatte tariffavtale, mens alle har det i offentlig sektor. NHO Service organiserer en rekke sykehjem, attføringsbedrifter og bedriftshelsetjenester. NSF har jobbet for å få tariffavtale for disse i tre år uten å lykkes.

NHO Service avviser kravene

Det har ikke lykkes bt.no å få kontakt med Petter Furulund, som er administrerende direktør i NHO Service. På NHO Service' eget nettsted, sier han at de frykter at streiken kan true liv og helse og vil derfor søke dispensasjoner. Han avviser NSF-sykepleiernes krav.

-NHO Service har i dag en tariffavtale med Fagforbundet i LO som dekker sykepleiere. Det er umulig for NHO Service at et annet forbund, som vi i dag ikke har avtale med, skal få andre vilkår en nåværende tariffpart, sier Furulund.

Hva mener du om streiken?