Osteproduksjonen ved 21 Tine-ysterier er stanset etter at 708 NNN-organiserte gikk ut i streik ved midnatt natt til lørdag.

Meglingen mellom Norsk Nærings— og Nytelsesmiddelarbeiderforund (NNN) og Landbrukets Arbeidsgiverforening førte ikke frem.

Det betyr at all produksjon av ost fra Tine stopper umiddelbart, opplyser visekonsernsjef Stein Øiom. Melk, juice, yoghurt og andre ferskvarer leveres til butikkene som vanlig.

— Tine har mye ost på lager. Det vil ta flere uker før forbrukerne vil merke noe til streiken, sier Øiom til bt.no.

Får ikke levert

Melkebøndene blir derimot rammet umiddelbart. Anslagsvis 8.000 bønder får ikke levert melken sin.

— Det blir produsert rundt fem millioner liter melk hver dag. Om lag halvparten av dette blir brukt til osteproduksjon, opplyser Øiom.

Bøndene som blir berørt av streiken, må nå ta seg av all melken selv. Det betyr at de enten må bruke den til dyrefôr, eller «deponere» den.

— Da havner den enten i møkkakjelleren, eller i verste fall må bøndene spre melken utover jordene, sier Øiom.

Han opplyser at bøndene ikke har lov til å sende melken i avløpsnettet, for det vil skape trøbbel for renseanleggene.

Pensjon

Striden står om pensjonsrettigheter.

— Streiken var et faktum da arbeidsgiverne nektet å videreføre tariffavtalen vi har hatt siden 1996. Det mener vi er et forsøk på å undergrave våre pensjonsrettigheter. Dette kunne vi bare ikke godta, sier informasjonsmedarbeider Jo Hestnes i NNN til NTB.

Direktør Trond W. Nygren i Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA) sier at pensjon, etter LAs oppfatning, ikke skal være et forhold for arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverforeningene.

— En arbeidstakerorganisasjon kan ikke gis veto over bedriftens fremtidige pensjonsforpliktelser, sier Nygren.

Hva synes du om at bøndene må kaste melken sin? Bruk kommentarfeltet!

Bergens Tidende