• Det blir vanskeligere å få drosje når vi går til streik fra mandag, varsler hovedtillitsvalgt Beate Olsen i Norgestaxi Bergen AS.

ATLE ANDERSSON

– Flere sjåfører har varslet at de i sympati med oss kommer til å la være å ta turer som kommer via dataanlegget, sier hovedtillitsvalgt Beate Olsen til BT.

De sentralbord-ansatte ved Norgestaxi i Bergen går til streik fra klokken 06.00 mandag morgen. Kravet er nye minstelønnssatser og innføring av ansiennitetsstige. I dag tjener nyansatte 115 kroner timen, mens de som har arbeidet seks år på sentralen får den samme lønnen. De ansatte har sagt nei til et tilbud om ny tariffavtale. De ansatte og ledelsen er uenig om effekten av streiken. Daglig leder Jan Tennfjord sa til Bergensavisen i går at konflikten ikke vil bli merkbar for publikum. En av forklaringene er at Norgestaxi har et system som kobler telefoner over til andre sentraler dersom én sentral er opptatt. Ved Norgestaxi i Oslo jobber det flest uorganiserte på sentralbordet. Også sentralen i Trondheim skal streike.

– Vi har lenge forsøkt å forklare ledelsen at dette omkoblingssystemet ikke fungerer slik det skal. Bergensere som ringer Norgestaxi fra mandag må uansett regne med at det vil ta lang tid å oppnå kontakt med sentralen, sier Beate Olsen. Ifølge den hovedtillitsvalgte har også flere sjåfører i Norgestaxi gitt uttrykk for at de ikke kommer til å ta turer som tikker inn via dataanlegget. Hun sier stemningen er dårlig blant de ansatte.

– Fire ansatte ved sentralen har sluttet de to siste månedene. Tre av dem begynner hos den nystartete konkurrenten Taxi 1 fra neste helg. Årsaken til at folk slutter i Norgestaxi, er at de får bedre lønns— og arbeidsvilkår i det nye selskapet, mener Olsen.

Norgestaxi er i ferd med rekruttere nye ansatte til sentralen, men Olsen sier disse ikke kan brukes så lenge konflikten varer.

– Det vil være streikebryteri, sier hun.

Daglig leder Jan Tennfjord sier til BA at selskapet vil forholde seg til reglene i arbeidslivet, og ikke trekke inn ekstra personell for å erstatte de streikende.