RANDI KVINGE

Fredag formiddag stiger Ingmar Ljones om bord i båten til Bergen og Omland Friluftsråd på Helleneset. Sammen med administrasjonssjef Åge Landro skal han se skjærgården i og rundt Bergen. Målet er å kartlegge hvordan restene av strandlinjen kan reddes.

— Jeg tror ikke det er en god løsning å bruke tid på å regulere om gamle planer. I stedet må nye områder sikres for fremtiden, sier stortingspolitikeren.

Idylliske Tyssøy

Etter å ha passert Hjelteryggen dukker idylliske Tussøy opp som en oase i landskapet. For flere år siden ble 600 mål urørt natur sikret for allmenn ferdsel. Det har gitt resultater. I områdene rundt kryper hytter og hus ned i strandkanten. På Tyssøy er det ingen som har bygd.

— Dette friluftsområdet viser at det nytter med langsiktig planlegging. Hvis ikke området hadde vært sikret, hadde det nok vært fullt av hus og hytter her også, forteller Åge Landro.

Båten legger til kai, og det første Ingmar Ljones får øye på, er et fastmontert steinbord med bølgemønster. I samarbeid med Friluftsrådet har 20 kunstnere montert opp en rekke installasjoner på øyen. En rød løper er plassert i strandkanten, og en steinstøtte med ord til ettertanke står delvis skjult i skogen.

— Kunsten har vakt interesse, og gjør at folk bryr seg litt ekstra om stedet, forteller Landro.

Hittil har Friluftsrådet bygget vei til badeplassen Smivågen, og det er montert en gammeldags vannpumpe.

— Stedet skal være både funksjonelt og estetisk, forteller Landro.

Lite hærverk

I Smivågen er det ikke plassert ut bossdunker. Det er et bevisst valg.

— Nå tar folk med seg søppelet sitt, og klarer å holde stranden ryddig. I bynære strøk er det vanskeligere. Der er folk vant med at det er kommunen sitt ansvar å rydde opp. Vi ønsker å oppdra badegjestene våre, sier Landro.

Han mener at 95 prosent av gjestene klarer å rydde etter seg. Resten lærer aldri.

— Og vi er faktisk veldig lite plaget med hærverk på friluftsområdene, sier Landro.

På stranden har familiene Ekerhovd og Espelund rigget seg til. De har reist til Smivågen i 20 år.

— For oss er dette Paradis, og det er utrolig viktig at slike perler blir ivaretatt. Hvis det hadde vært hytter og hus her, hadde vi nok ikke reist hit. Da hadde vi følt at vi satt i hagen til folk, sier May-Brith Ekerhovd.

Hun mener helt klart at det er et offentlig ansvar at friluftsområdene blir tilrettelagt.

— Hvis ikke noen tar ansvar, blir alle de peneste områdene gjerdet inn, og vanlige folk holder seg borte. Alle må få lov å ferdes i sjøkanten, sier hun bestemt.

Nye Geitvika badeplass

Ingmar Ljones og følget går om bord igjen. Neste stopp er Geitvika. Denne badeplassen ble tilfeldig oppdaget av Friluftsrådet og er sikret for all fremtid.

— Da det ble bygget industriområde like ved, mistet vi et fint friluftsområde. Men helt tilfeldig fikk jeg øye på denne viken. På samme tid var en hytte til salgs på samme sted. Vi fikk klarsignal av Statens Naturforvaltning til å by, og badeplassen ble sikret, forteller Landro.

Området er ikke ferdig tilrettelagt, men Landro har planene klare. Med stor iver viser han hvor det skal komme skjellsand, toaletter, og parkeringsplasser.

— På Lillesotra er det 10.000 innbyggere, og nesten ingen av dem har tilgang til strandkanten. Nå har de fått en liten kile i landskapet, forteller han.

For Landro mangler det ikke på steder som kan utbedres, men økt støtte. - Når vi har kjøpt et område blir det satt krav til at vi skal holde stedet ved like. Siden 1990 har vi fått 30 flere steder, men ingen flere midler å rutte med, sier han.

Nina Christensen er en av badegjestene i Geitvika. Hun bor på Foldnes og er blitt en flittig bruker av stedet.

— Selv om jeg har vokst opp på Koltveit, har jeg ikke kjent til dette stedet før i fjor sommer. Nå har jeg vært her mye sammen med familien, og med Kanutten barnehage som jeg jobber i. For min del er det ikke nødvendig med skjellsand. Det er viktigere å kutte noen trær, sier hun.

Ingmar Ljones tar med gode råd om bord igjen i båten, og lover å informere miljøvernminister Knut Arild Hareide om behovet for å sikre strandperlene. I september blir budsjettinnstillingen fra plan- og miljøkomiteen levert.

— Sporene etter Østre-Bolerne står sterkt i minnet, og vi må hindre at det skjer flere slike tabber, sier stortingspolitikeren.

FUGLELIV: I skjærgården rundt Bergen er det et aktivt dyre- og fugleliv. Her er en enslig hegre på et skjær.<br/>Alle foto: KNUT STRAND
PÅ TOKT: Stortingsrepresentant Ingmar Ljones og leder av Bergen og Omland Friluftsråd, Åge Landro, vil kjempe for å sikre at flotte strandperler i Bergensområdet blir tilgjengelige for alle.
VELLYKKET SIKRIING: Tyssøy i Sund kommune ble sikret av Bergen og Omland Friluftsråd for flere år siden. Det har hindret boligutbygging på øyen, og allmennheten kan glede seg over friluftsområdet. Familiene Ekerhovd og Espelund er flittige brukere av badeviken Smivågen. - Dette er vårt paradis, sier May-Brith Ekerhovd.