— Da jeg hørte om gravearbeidene første gang, ble jeg veldig fortvilet. Man tenker gjerne det verste, men det pleier å gå bedre enn fryktet. Det har det også gjort, sier daglig leder Eirik Sundal i Strandkaien fisk.

I går skrev BT om butikkinnehavere i Gågaten som venter på at det skal skiftes rør og installeres bossnett og fjernvarmerør i gaten. Usikkerheten rundt når arbeidene begynner, har medvirket til at noen butikker takker for seg i gaten.

Samme historie

Butikkene i Strandkaien kjenner seg igjen. Da Strandkaien åpnet for biler med musikk og snorklipping 15. desember i fjor, pustet de ut. Riktig nok hadde de nye brede fortauene vært i bruk i tre måneder allerede, men det var først da bilene kom tilbake etter 17 måneders anleggsarbeider at omsetningen skjøt fart.

— Etter åpningen var det bang på med bryteren. Siste uken før jul ble vår beste noensinne. Totalt sov jeg 15 timer på seks dager, sier Sundal.

— Det var artig å se effekten av at bilene kom tilbake i gaten. Vi har hatt kunder innom som ikke har vært her på et års tid. De har trodd det var stengt. Og nå kommer enda flere etter at bussen begynte å gå utenfor igjen, sier daglig leder Torunn Opheim i Gullsmed Opheim.

Ned 15–30 prosent

Alle var forberedt på dårligere tider. I fiskebutikken dalte omsetningen ifølge Sundal med 15 prosent i anleggsperioden.

— Men nå har den gått opp med 30 prosent. Det må bli litt verre før det blir bedre, humrer han.

For yrkesklærbutikken Sigurd Eriksen Eftf. har det kommet seg «betraktelig», ifølge innehaver Oddvar Norheim. Han merket lite da det ble gravd nærmest Torget, men i perioden februar–april i fjor sank omsetningen med i hvert fall 30 prosent. Det tok Norheim med i beregningen.

— Nå er fortauet så bredt at vi lurer på å begynne med uteservering, he he.

Hos Kvamme Kolonial og Fetevarer gikk omsetningen også ned, men nå ser de kunder som ikke har vært der på en stund, forteller ekspeditør Grethe Instebø.

Anleggsfolk bar fisk

Normalt er januar og februar stille måneder for flere av butikkene på Strandkaien.

— Men salget har tatt seg litt opp allerede. Nå venter vi på at Mathallen skal bli ferdig, da tror vi omsetningen blir enda bedre, sier daglig leder Torunn Opheim i Gullsmed Opheim.

Alle BT snakker med roser både Graveklubben og entreprenøren Anleggsgartnermester Wikholm AS for god informasjon hele tiden, og at det tross alt har gått så bra.

— Anleggsarbeiderne bar fisken inn for oss. De var bare helt fantastiske, forteller Eirik Sundal.

Butikkeierne forteller også historier om anleggsarbeidere som løfter barnevogner og triller rullestoler.

- Veletablerte

Selv om de fleste butikkene har klart seg gjennom anleggsperioden, er noen borte. En frisør pakket sammen rett før gaten ble stengt. I fjor vår flyttet Solbrød inn i lokalene, men de la ned på høsten. En herrekonfeksjonsbutikk forsvant også. Ennå er det gråpapir på noen vinduer.

— Det virker som om vi veletablerte overlever lettere. Vi har mange trofaste kunder, sier Opheim.

- Hvilket råd vil du gi butikker som går inn i en graveperiode?

— Vær i forkant og kutt kostnader. Hvis det er flere butikker i gaten, kan det være lurt å skape aktiviteter sammen.

Opheim prøvde å annonsere mer, men effekten var kortvarig, som hun sier.

— Men hver gang det sto om gravingen i avisen, kom det flere kunder. De sa de syntes så synd på oss.

Kvamme Kolonial og Fetevarer prøvde med diverse tilbud.

— Men det hjelper ikke når kundene ikke er der, sier ekspeditør Grethe Instebø.

Parkeringsplass i dåpsgave

Med jevne mellomrom dukker diskusjonen om biler i sentrum opp. Den diskusjonen tar butikkeierne på strak arm.

— Vi er avhengige av at bilene får kjøre her. Mange stopper utenfor for å kjøpe noe godt for eksempel til helgen, sier daglig leder Eirik Sundal i Strandkaien fisk.

— Hvis man ønsker en levende by, må man ha butikker og næringsvirksomhet som tjener penger. Egentlig skulle vi fått parkeringsplass i dåpsgave, ler innehaver Oddvar Norheim i Sigurd Eriksen Eftf.

Synspunkter? Si din mening her.

VELETABLERTE OVERLEVER: - Det virker som om vi veletablerte overlever lettere. Vi har mange trofaste kunder, sier Torunn Opheim i Gullsmed Opheim.
OPPOVER: I den verste anleggsperioden sank omsetningen med i hvert fall 30 prosent i yrkesklærbutikken Sigurd Eriksen Eftf. Nå er innehaver Oddvar Norheim på stigende kurs igjen.