Klara (fyller 90 i august), falt på stuegolvet hjemme på Haukanes i Austevoll ved sekstiden tirsdag kveld, og fallet var så stygt at hun sporenstreks måtte av gårde med ambulanse til Legevakten i Bergen for å gipse et brudd i håndleddet.

Da hun var ferdigbehandlet ble det lenge å vente på taxien, som skulle frakte henne til fergekaien på Krokeide. På andre siden av fjorden, på Hufthamar, ventet datteren for å kjøre henne det siste stykket hjem.

Siste fergen fra Krokeide la fra kai klokken 23.15, og den gikk uten Klara.

Visste vi ikke ville rekke det

– Jeg skjønte allerede da jeg satt på Legevakten at vi neppe ville rekke det. Det ble for lenge å vente på drosjen, forteller Klara Haukanes.

Da klokken nærmet seg 22.45 var det fortsatt ingen taxi i sikte. Bilturen fra Bergen sentrum til Krokeide tar 20–25 minutter.

Da drosjen endelig var klar til å kjøre, sa nittiåringen fra både til personalet og til drosjesjåføren at dette går nok ikke. De hadde ikke en sjanse til å rekke fergen, mente hun. Men ingen hørte på henne.

Slektninger hjemme i Austevoll skjønte også at dette kom til å gå galt, så de ringte til fergen og ba pent om den kunne vente noen minutter.

Ti minutter for sent

Fergemannskapet var lutter velvilje. De lovet å ta godt vare på den nygipsede pasienten og få henne trygt om bord. Men de kunne ikke vente lenger enn fem minutter, ellers ville det går for mye ut over rutetidene.

Drosjen med Klara var fremme på kaien ti minutter etter at fergen hadde lagt fra kai. Den eneste muligheten som da gjensto, var å kjøre henne til datteren Liv Clement i Norheimsund. Det ble enda halvannen time i bil for den nå litt halvfrosne damen, som hadde reist av gårde i hurten og sturten med T-skjorte og tynne sommerbukser.

– Det var jo sommer og varmt i været. Jeg var aldri redd eller nervøs, men det ble jo en rundtur som jeg ikke helt hadde regnet med, sier Klara Haukanes.

Først i går kveld var hun endelig hjemme i sin egen stue etter et begivenhetsrikt legevaktbesøk som hadde tatt nærmere ett døgn og resultert i mange timers ekstra kjøring.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Kritisk til Legevakten

Klaras datter, Liv Clement, er mer kritisk enn moren til Legevaktens opptreden.

– Det går jo ikke an å sende gamle folk av gårde på denne måten uten å være sikre på at de kommer seg velberget hjem, sier hun.

– Min mor er heldigvis en dame som tar ting fint og ikke lar seg stresse opp, men vi var jo bekymret for henne, og er kjempeglade for at det gikk så bra som det gjorde. Hun er ikke bare opp i årene, men hun var skadet med et brukket håndledd. Da hun kom til legevakten noen timer tidligere, var det i ambulanse og med legefølge. Å sende henne av gårde i en taxi på lykke og fromme, kan ikke være ansvarlig, mener datteren.

Trodde hun rakk fergen

Overlege Thorbjørn Hiis Bergh ved Bergen legevakt sier alle som var involvert i Klaras tilfelle på Legevakten trodde hjemsendelsen gikk helt greit.

– Hun ble prioritert i køen hos oss, selv om det var en travel kveld, og hun var ferdigbehandlet i god tid. Drosjen ble også bestilt i god tid, uten at jeg har nøyaktig klokkeslett for når den kom, og vi fikk ingen tilbakemeldinger om at det oppsto vansker under hjemtransporten, sier han.

– Hadde vi visst det, ville vi naturligvis ha handlet annerledes. Vi kunne for eksempel ha lagt henne inn på sykehus over natten. Vi beklager det som skjedde, men var altså helt uvitende om at hun ikke rakk fergen, sier han.