TRUDE HAUG

Med slegge i hånden kommer gartner Terje Bysheim imot oss idet vi nærmer oss porten til Gamlehaugen.

— I dag har vi plukket opp femtito engangsgriller og åtte store sekker med boss, sier han og ser litt svett ut. Hva han skal bruke sleggen til? Jo, han trengte den nede ved naustet hvor noen har sprengt bommen for å komme til. Ellers er det her ved porten ett av de største problemene i kongens park oppstår for tiden. Folk parkerer sykler, mopeder og biler på, ved, og nesten i, porten inn til parken. Da kan den ikke åpnes, og ingen kommer ut eller inn.

Egen sykkelparkering

Slik kan de ikke ha det, det er gartner Bysheim og forvalter Astrid Ullestad skjønt enige om. Bysheim lemper noen sykler over gjerdet, så det skal bli litt bedre plass. Og enda er klokka bare ett på dagen. Det kommer til å bli verre ut på ettermiddagen når folk får fri etter jobben.

— Nede ved naustet skal det opparbeides sykkelparkering, forteller Bysheim.

Det er stappfullt i parken for tiden. VM i padling som nylig gikk av stabelen ved Gamlehaugen og den plutselige varmen etter så lang tid med kjølig vær har fått besøket til å eksplodere. Og noen setter fra seg biler og sykler der det er en ledig plass. Slikt blir det kaos av. Mandag måtte politiet rydde plass til noen store biler som ikke kunne komme frem.

Rydder i timevis hver dag

— Vi er ikke negative til folk i parken. Vi synes det er flott at det er mange som vil bruke den. Mye har skjedd med parken og mange millioner er brukt på å utvikle den de siste årene, forteller Ullestad. Og det er mange fine tilbakemeldinger fra brukerne, som de gleder seg over.

I tillegg til gartner Bysheim er det 4-5 studenter som har sommerjobb på området. Hver dag blir det ryddet i mange timer på formiddagen. I fire timer har Bysheim plukket boss denne dagen, og så skal gresset slås.

— Til neste år er det 100-årsjubileum for unionsoppløsningen, og da må det være fint her. Det er derfor vi stresser litt ekstra med engangsgriller som brenner hull i plenene, sier Ullestad.

Skiltserie

— Nå kommer det til å bli laget en skiltserie om hvordan folk skal forholde seg på Gamlehaugen angående parkering, grilling, hunder osv. Til neste år kommer vi til å forby engangsgrillene og legge til rette for grilling på spesielle steder. Dessuten kommer vi nok til å stenge parken om natten. Det er ofte om kveldene at den verste tilgrisingen skjer.

— Men for all del, vi er glade for at folk koser seg her, og alle er hjertelig velkommen i parken på Gamlehaugen, det er de veldig tydelige på, både gartner Bysheim og forvalter Ullestad.

FORSKRIFTSMESSIG: Noen vet hvor engangsgrillen skal plasseres. I grusen, ikke på gresset. Mads Klausen (t.h.) og vennene er ofte i parken på Gamlehaugen. De er i hvert fall ikke i tvil. <br/>Foto: TRUDE HAUG