John-Ragnar Aarset er pressesjef i rennet som arrangeres for 40. gang lørdag. Han er i strålende humør og ser frem til en drømmehelg på fjellet.

Sol og blå himmel

— Det ligger an til å bli fantastiske forhold i fjellet. Ut fra meldingene vil deltakerne få svak vind i ryggen. Solen kommer også til å skinne. Det er kulde, og sporene blir fine, sier Aarset.

Rennet ble arrangert for første gang i 1974 med 1200 deltakere. Det går fra Finse til Ustaoset. Den 37 kilometer lange løypen går langs Hallingskarvet. Noen velger også å gå en 12 kilometer kortere tur med start på Haugastøl. 12.200 mennesker deltar.

- Hvordan er været akkurat nå?

— Her på Geilo er det sol og noen skyer, svarer Aarset.

Fotograf Kevin Eikrehagen er på Ustaoset og melder om tilsvarende forhold.

Unnfanget i baren

Aarset forteller at de første deltakerne ankom allerede torsdag. Da var han i Bergen, og registrerte stor stemning på toget.

— Restaurantvognen var full, og det var toradermusikk og stor stemning. Jeg så mange deltakere torsdag, og det strømmer på også i dag, forteller han.

For flertallet av deltakerne er ikke Skarverennet en kamp mot klokken. De tar det som en hyggelig helg og avslutning på årets skisesong.

— Ideen kom i hotellbaren på Ustaoset etter en påske da alle turistene var reist hjem. Der sto fremtredende personer i reiselivet på Ustaoset og Geilo og snakket om hvordan de kunne få folk tilbake i fjellet. Det er jo slutten av april som er den fineste tiden på ski i fjellet, sier Aarset.

Northug deltar

Konkurranseklassen består av 1400 deltakere. De starter på Finse. Her deltar noen av de fremste langrennsløperne og skiskyttere i verden.

— I kvinneklassen er Therese Johaug og Marit Bjørgen de fremste favorittene. Johaug har vunnet flere ganger de siste årene. Videre stiller Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Astrid Urenholdt Jacobsen og Vibeke Skofterud. I herreklassen stiller Petter Northug, og han utfordres blant annet av fjorårsvinner Chris Jespersen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug og Finn Hågen Krogh, sier Aarset.

— Northug utsatte en kneoperasjon for å være med her. Det synes vi er spesielt, legger han til.

Smøretipset

1100 mennesker jobber frivillig, og rennet gir noen millioner kroner i inntekter til idrettslaget på Geilo. Det nyter bygens barn og unge godt av. Tørsten kan slukkes på tre store drikkestasjoner langs løypen. Det er også hjelp å få for dem som er usikker på skismøringen.

- Og hva bør man smøre med?

— Blå extra er ensbetydende med en perfekt skitur, svarer Aarset.