Værutsiktene er ikke lenger fullt så strålende for folk som tilbringer påsken i lavlandet eller fjellområdene på Vestlandet. Mens det onsdag ble meldt finvær helt fra skjærtorsdag og frem til 2. påskedag, henger det i formiddag enkelte skyer over Bergen og flere av de mest populære utfartsområdene til fjells. Vervarslinga på Vestlandet opplyser nå også at det blir nokså grått allerede fra 1. påskedag.

Men fortvil ikke, de to neste dagene skal bli flotte. Da kan du få god bruk for solkremen, i hvert fall i fjellheimen, ifølge Vervarslinga på Vestlandet.

— Langfredag kan vi få lange perioder med sol, men kyststrøkene i Hordaland kan få litt sludd og snø tidlig på dagen. Skydannelsen vil deretter løse seg opp, og vi kan få mye bra vær. Påskeaften ser aller best ut. Da blir det lite vind og solrike perioder både i lavlandet og på fjellet, sier vakthavende meteorolog Gunnar Livik.

For kystområdene i Sogn og Fjordane er risikoen for byger noe større i påskehøytiden, særlig i den nordlige delen av fylket.

Kjølig

For de som har tenkt seg på skiturer, er det verd å merke seg at det både langfredag og påskeaften er meldt om lite vind, nærmere bestemt nordlig bris.

— I dag - skjærtorsdag - vil vinden øke til frisk bris og kanskje liten kuling langs kysten og på utsatte steder i fjellet, sier Livik.Den kjølige værtypen fortsetter, og maksimumstemperaturen i Bergens-området vil neppe overstige fire grader på langfredag. Påsketuristene på Finse må belage seg på syv-åtte kuldegrader midt på dagen.

— Søndag og mandag kan vi få en del byger, men vi snakker om små nedbørsmengder, sier meteorolog Livik.

Moderat skredfare

Skredvarslingen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om skredfare 2 («moderat»), med unntak av Fjordane der faren torsdag er vurdert som «betydelig» (kategori 3).

Skredvarslingen melder dette om risikoen for snøskred på Vestlandet skjærtorsdag:

- I Sør-Norgeer det Vestlandet som har fått og får nedbør og noe vind, særlig Røldal og Nordvestlandet nå på torsdag. Det har vært, og meldes nord-nordvestlig vind, så mye at den ferske fokksnøen er å finne i sørlige og østlige fjellsider. Solen tar godt på snøen nå, og naturlig små utsløste snøskred i fjellsider som får mye sol kan forventes.

Resten av varslingsområdene i Sør-Norge har fått lite nedbør siste tiden og gamle flak av fokksnø forventes gradvis å stabilisere seg, heter det i skredvarselet.

- Kom til fjells

Jevnt over fint påskevær så langt i påsken, har ført til godt belegg på Turistforeningens betjente hytter. Sammenlignet med fjoråret har belegget hittil i påsken økt med 29 prosent.

Første del av påsken har DNTs betjente hytter hatt 9001 overnattinger, som er en solid økning fra fjoråret.

Det er ikke for sent for dem som vil oppleve en klassisk fjellpåske.

— Mange av våre hytter har plass til flere. Jeg vil bare oppfordre til å pakke sekken, hive seg på et tog eller i bilen og komme seg til fjells. Det er nydelig forhold, og dette blir en fantastisk avslutning på påsken, sier Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforeningen til organisasjonens egen nettside.