Braanaas er en av oppdretterne EU-kommisjonen har gransket for å finne ut om norsk ørretoppdrettere har dumpet ørret i EU, slik finske oppdrettere hevder.

Hos Braanaas fant EU-kontrollørene to dokumenter som ble tatt med i vurdering som endt med at norske ørretoppdrettere nå må betale over 21 prosent toll på ørret som selges til EU-land.

Til barneskole

Før jul i fjor hengte Braanaas opp en plakat på barneskolen i Florø, med tilbud om rimelig ørret, skriver avisen Fiskaren.

Tilbudet slo an, og Braanaas lastet båten med fisk og leverte fraktfritt på døren. Han laget faktura på salget og arkiverte dokumentet.

EU-kontrollørene fattet interesse både for dette dokumentet og en faktura for et salg av åtte kilo ørret til en ansatt.

— Det er helt latterlig. Hadde jeg visst at det skulle skape så store problemer kunne han fått fisken, sier Braanaas til avisen.

Til sammen står de to handlene på 1500 kilo for 0,042 prosent av ørretsalget fra Braanaas i perioden som ble kontrollert.

EU bruker begge handlene som bevis for at ørretprisen i det norske ørretmarkedet er høyere enn eksportprisen til EU. Altså driver oppdretterne med dumping.

WTO

Norske oppdrettere må lever med den midlertidige straffetollen til mars neste år.

Nå kjemper de for å forhindre at straffetollen blir varig. EU har vært et voksende marked de siste årene, selv om Japan er den dominerende kjøperen av norsk ørret.

Ett våpen mot EU er å klage straffetollen inn for verdens handelsorganisasjon (WTO).