– Han sa at han var lei seg for at han måtte gjøre det, men at det var nødvendig at han voldtok henne for at hun skulle få respekt for ham, fortalte en venninne av kvinnen i Nordhordland tingrett i går.

Nå mener statsadvokaten at briten skal fengsles på ubestemt tid med forvaring. Fra før er han dømt til ti års fengsel i USA for grov vold.

– Det er fare for gjentakelse. Samfunnet vil ikke ha tilstrekkelig beskyttelse i en tidsbegrenset straff, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal, om mannen som ble utvist fra USA i 2000 etter å ha sonet sin dom.

– Ute etter hevn

I tillegg til å ha voldtatt og mishandlet den omtalte kjæresten, skal han ha voldtatt og mishandlet en kvinne som han fikk barn med. Han skal også ha voldtatt sistnevntes venninne i flere timer en sommernatt i 2003.

Mannen stiller seg uforstående til voldtektsanklagene. Han innrømmer å ha hatt turbulente forhold til kvinnene, men forklarer at han kun har hatt frivillig sex med dem.

– På en dårlig dag hadde vi sex tre ganger. På en god dag fem-seks ganger, sier han om et av forholdene.

Han mener at kvinnene er ute etter hevn fordi han har hatt et forhold til flere på samme tid.

– Dette er en kjedereaksjon. De har ringt hverandre i ettertid. Ting er ikke slik de har forklart, sa han i retten i går.

Han innrømmer imidlertid å ha knivstukket faren til en av kvinnene natt til 27. februar i fjor, men sier det var nødverge. En folkemengde hadde samlet seg utenfor huset fordi de mente at mannen hadde vært voldelig mot kjæresten. Da faren dukket opp, stakk tiltalte ham to ganger i armen og to ganger i brystet.

Politiet fester imidlertid ingen lit til at det var en nødverge, og har tiltalt ham for drapsforsøk.

Det var denne episoden som innledet etterforskning av den omfattende saken. Anmeldelsene og forklaringene fra kvinnene er kommet litt etter litt.

– Sjokkerende påstander

To av dem fortsatte å ha et forhold til mannen etter at han skal ha voldtatt og banket dem.

– Det er jo ofte slik. De har gjerne psykologiske bindinger og liker vedkommende, sier Golten Smørdal, som sier at alle de tre kvinnene sliter psykisk.

Han avviser tiltaltes konspirasjonsteori.

– Hvis dette er en sammensvergelse, så må den ha startet tidlig, for vi har legerapporter som sier at jentene har vært til legen og fortalt om dette for flere år siden, sier statsadvokaten.

39-åringens forsvarer har en helt annen oppfatning. Han viser frem utskrift av positive tekstmeldinger fra kvinnene som er kommet etter de påståtte voldtektene.