71 år gamle Harald Kjellevold omkom etter å ha blitt truffet av en førerløs bil i juni i fjor på en bensinstasjon i Fyllingsdalen. Kjellevold skal ha vært bevisst da han ble kjørt til Haukeland etter ulykken, men døde senere av skadene.

Henlagt

Påtaleansvarlig jurist for saken, politiinspektør Tore Johan Sørland, sier saken nå er henlagt etter bevisets stilling. Avgjørelsen ble tatt like før helgen.

Bilen sto i en skråning like nedenfor bensinpumpene. Den kvinnelige føreren skal ha forlatt bilen og gått inn på bensinstasjonen. Omtrent ett minutt senere skal bilen ha begynt å rulle bakover. Den rullet nesten 30 meter før den krasjet inn i en bod som solgte sjømat, og traff Kjellevold, en kvinne i 50-årene og en mann i 30-årene.Kvinnen var siktet for brudd på aktsomhetsnormen i Vegtrafikklovens paragraf 3.

— Ikke påregnelig for dødsulykken

Sørland forteller at det har vært en vanskelig vurdering av en tragisk og alvorlig sak.

— Vi har vurdert det konkrete hendelsesforløpet. Spørsmålet for oss har vært om det var påregnelig for kvinnen at det som skjedde skulle føre til en dødsulykke. Det er der vi mener at svaret er nei.- Dødsfølgen er for fjern i forhold til det som skjer og det hun faktisk gjør, sier Sørland.

Rullet sakte

Video fra hendelsen viser at føreren av varebilen først går inn på bensinstasjonen, og at hun så kommer ut igjen. Hun hadde da hentet kaffe på en såkalt kaffeavtale, men kom på at hun også ville kjøpe noe. Da måtte hun tilbake til bilen for å hente lommeboken.

— Hun låser da opp døren igjen og lener seg over mot passasjersiden, der hun henter lommeboken på gulvet. Da kan hun ha kommet borti håndbrekket ved et uhell, eller brekket sto ikke på i utgangspunktet. Det vet vi ikke.

— Selv sier kvinnen at hun satte på håndbrekket før hun gikk ut av bilen første gang, og ingenting tyder på at hun har tatt av brekket med vilje, sier politiinspektøren.

Kvinnen satte fra seg varebilen på et tilsynelatende flatt sted, som likevel har litt helling. Da bilen begynte å trille, var det en god stund etter at hun hadde gått inn på bensinstasjonen for andre gang.

Tok tid før kameraene reagerte

— Og da bilen begynte å rulle, var det først så langsomt at de bevegelsesstyrte overvåkingskameraene ikke ble aktivert. Det skjedde først etter et par meter.

Avgjørelsen kan påklages til statsadvokaten.