Hver tredje stortingsrepresentant for SV ville ha fått fyken, dersom det hadde vært valg i morgen.

Meningsmålingen som Opinion AS har utført for Bergens Tidende denne uken er en dyster rapport om den politiske helsetilstanden på venstresiden. SV har fått så ørene flagrer av velgerne etter oppstyret om Israel-boikotten.

Derimot har Erna Solbergs Høyre, som også har fått mye negativ blest etter nyttår, gått fri velgernes vrede. Men partiet har heller ikke fått noe løft på meningsmålingen.

Den landsomfattende partimålingen forteller at en av fire som stemte på SV i fjor høst nå har vendt partiet ryggen. Hadde det vært valg igjen, ville stortingsgruppen som nevnt blitt hardt rammet.

Svak lojalitet

— Kanskje du ville ha vært en av dem som ikke hadde blitt gjenvalgt, Ågot Valle?

— Nei, det er det ingen grunn til å fabulere over. Hordaland er et av våre beste fylker. Da jeg første gang ble innvalgt på Stortinget, i 1997, fikk SV bare ni representanter, sier hun i en kommentar til Bergens Tidende.

— Denne målingen viser at lojalitetsprosenten hos SV-velgerne er lavere enn i noe annet parti. Bare 55 prosent av dem som stemte på SV i september sier at de ville ha gjort det igjen?

  • Alt dette gjenspeiler bare den turbulensen vi har vært gjennom i det siste. Jeg er ikke overrasket, for vi er blitt hardt kjørt nå. Men jeg nekter å gå inn i en depressiv tilstand, for dette er forbigående, sier Valle.

Tror vinden vil snu

Partisekretær Edle Daasvand Skjæveland i SV lar seg ikke knekke av at partiet kun får 6,6 prosent oppslutning i det ferske partibarometeret.

— Vi har ikke akkurat fått den beste starten på året, men dette gir oss motivasjon til å stå på videre. Vi tror nå at vinden er i ferd med å snu, sier partisekretæren optimistisk.

Opinions meningsmåling ble foretatt fra 9. til 11. januar. Edle Daasvand Skjæveland er overbevist om at mediestormen rundt Kristin Halvorsen den siste uken har påvirket utfallet.

— Det er ikke unaturlig å tro at dette har sammenheng med SVs solidaritetskampanje for Palestina, sier hun.

Også Sp blør

Også Senterpartiet har fått på pukkelen, sammenliknet med oppslutningen ved stortingsvalget. Partiet ville mistet to representanter, dersom velgerne igjen hadde gått til urnen. Det samme gjelder Venstre.

Vinnerne på denne målingen er Arbeiderpartiet, Frp og KrF. Mens det største regjeringspartiet kaprer to nye mandater, får Fremskrittspartiet ytterligere fire og kan nesten skryte av at det ville ha fått dobbelt så stor stortingsgruppe som Høyre.

Høyre står på stedet hvil, mens derimot KrF har en fremgang og ville ha fått enda et mandat.