• Jeg har brukt terrassen før jeg visste at det var farlig, sier nabo. Asbestekspert gir deg svar om asbest.

I dag startet arbeidet med å rengjøre nabohusene etter brannen i Lehmkuhlboden i Sandviken. Synlige biter av eternittplater blir plukket opp og plassert i egne asbestsekker.

— Vi støvsuger hele terrassen, alt fra hagemøbler til potteplanter. Deretter starter vi vasking, men det blir trolig ikke på denne siden av helgen fordi det er såpass tidkrevende å støvsuge alt grundig, sier Einar Hansen, avdelingsleder i Renhold-Skade-Sentralen. Firmaet er leid inn av forsikringsselskapet Gjensidige.

Hansen forteller at de beregner mellom 30 og 45 minutter på hver terrasse. Det er boligblokkene «Jonnemann», som ligger nærmest branntomten, som nå blir rengjort.

Rester utenfor soverommet

Paul Meringdal er en av beboerne som venter på å få sin terrasse vasket.

– Vi har gått inn og ut av altanen flere ganger før vi var klar over hvor farlig det var. Vi fikk klarsignal både fra politi og brannvesen om at det var trygt å sove der, sier Meringdal.

Han har soveromsvindu rett ut mot branntomten. Rett utenfor ligger det mange biter som stammer fra den nedbrente sjøboden. Rengjøringsarbeiderne er ikledd fullt verneutstyr. Før beboerne var klar over faren, har de gått ut uten slikt ustyr.

– Jeg er redd for hva som kan ha kommet inn på sengetøyet mitt, sier Meringdal.

Stor bekymring

I takt med medieoppslagene de siste dagene, har Bergen kommune mottatt stadig flere bekymringsmeldinger fra folk som er urolige for asbeststøv. I går rådet asbestekspert Tom Eriksen alle som har vært nær brannen, til å kaste klærne sine.

– Folk er virkelig bekymret og lurer på om det er trygt å oppholde seg i området, sier informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

Kommunen har hele tiden holdt fast på at asbesten ikke utgjør noen helsefare, og sendte i går ut 10.000 brev til beboere i Sandviken for å berolige.

Still spørsmål

Nå svarer Tom Eriksen på dine spørsmål om asbest. Han er daglig leder i Norsk inneklima og arbeidsmiljø, og er engasjert som rådgiver i forbindelse med opprydningsarbeidet etter brannen i Lehmkuhlboden.

I går startet kommunen arbeidet med å ta prøver av leilighetene i området. Paul Meringdal mener dette burde vært gjort for lenge siden.

– Da hadde vi sluppet og gått rundt uten å vite, og ville ha vurdert å holdt oss borte en stund, sier Meringdal som er svært spent på resultatene.

Først på fredag regner kommunen med å ha resultatet klart.

I dag må helsebyråd Liv Røssland svare på spørsmål om kommunens håndtering av saken, etter at opposisjonen tidligere i uken krevde svar.

Frykter du asbest? Si din mening om saken nedenfor.

ane børhaug
Ane børhaug (MMS)
ane børhaug