Men ikke nok med det — å, nei da.

De gleder beboerne på Ladegården sykehjem med hjelpende hender og godt humør.

De er stormtroppene når det skal arrangeres sankthans på Mulebanen, gjøres dugnad i Badstuen eller vøles og pyntes på klubbhytten på Kvamskogen.

Og bakkemannskap når halve byen klatrer Stoltzekleiven opp i oktober.

De er smøret i vaffelrøren når klubben i deres hjerter, Varegg, arrangerer cup'er i fleng, enten det er for miniputter eller old boys.

De har høstfest og julefest og sommerfest. Muligens en vårfest også.

Men de har ikke lenger dans på Stjernesalen.

Jubileumsfest

— Nei, på Stjernesalen har vi ikke lenger noe på gang, bekrefter Aud Karin Norevik og Jan Østenstad, lattermilde. Begge er med i komitéen som forbereder Den Store Jubileumsfesten. Femtiårsfesten for støtteforeningene Vareggs Vel og Vareggs Gubbelag.

Vel'et er for damene og Gubbelaget for mannfolkene. Men festen blir et av de største spleiselagene i Vareggs klubbhistorie

— Vareggs Vel ble stiftet i mars 1952, Gubbelaget i mai samme året, forteller Aud Karin Norevik, for øvrig gift med en av klubbens mest profilerte spillere gjennom tidene, Jan Norevik. Selv har hun vært med i klubbens velforening på damesiden i ca. 35 år.

Lørdag skal jubileet feires, med 150 gjester til bords og et program vi ikke får lov å røpe et kvekk fra. Det er hemmelig, får vi streng beskjed om.

Varegg Syklubb

Men støtteforeningenes innsats for klubben gjennom 50 år er ingen hemmelighet.

— Vareggs Vel begynte nærmest som en syforening, smiler Aud Karin Norevik.

Ja, navnet de første årene var faktisk Varegg Syklubb.

Men i årenes løp har aktiviteten i dameforeningen funnet nye løp, selv om formålet er det samme som før; å støtte driften av klubben.

I dag er gjøremålene mange flere enn korssting og hardangersøm, imponerende mange flere. De fleste er allerede listet opp. I tillegg kommer regelmessige møtekvelder med håndplukket tema og sosial innsats på Ladegården sykehjem.

Vel-jentene går heller ikke av veien for en hjemmekveld med demonstrasjon av undertøy for modne kvinner.

Og helt slutt på håndarbeidet er det visst ikke. Utlodningene skal jo ha gevinster.

Stikkord omsorg

Gubbelaget på sin side stiller på flyttejobber med jekketralle og firerhjul - og inviterer folk som Thor Brekkeflat, Jo Gjerstad og Kjell Grønner til sine møtekvelder.

— Omsorg og lokalt engasjement er viktige stikkord for arbeidet støtteapparatet gjør, sier Jan Østenstad, fotballformann i 1980, nå menig gubbemedlem, med en finger med i opplegget for lørdagens jubileumsfest.

Jubileet feires forresten i en periode med akseptabelt tilsig av nye medlemmer, på begge fronter.

Gubbelaget opererer for tiden med et medlemstall på 138, Vel'et med 56. Rekrutteringen er noenlunde under kontroll, forstår vi.

Jubilantene gratuleres med en bukett papirblomster, i gult og blått.

DUGNAD: Gubbelaget var krumtapper da Vareggs klubbhus ble påbygget til klubbens 50 års jubileum i 1997. På bildet fra venstre Reidar Rasmussen, Frank Olsen, Per Frantzen, Albert Tvedt, Kjell Totland og Kåre Olsen. Kåre Olsen lever ikke lenger.
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN