— Vi forsvarer ikke det han har gjort, understreker Frode Pedersen.

  • Men vi skjønner godt at han ble frustrert over Aetat. Det gjelder oss alle. Det kunne ha rent over for hvem som helst, sier han, og får støtte fra blant andre Stian Solheim og Marius Nygaard.

Innrømmer og beklager

Samtlige deltakere på tømrer-kurset hadde fått fri for å være til stede under rettsmøtet. Det endte med at 26-åringen ble varetektsfengslet for to uker, siktet for trusler og brudd på våpenloven. Mannen erkjenner å ha truet de ansatte med lekepistolen.

— Vi hadde et møte med Aetat etter at dette skjedde. Vi forklarte at vi er oppgitt over hvordan de har behandlet oss. For eksempel er det nesten umulig å få svar på henvendelser. De lover å ringe, men gjør det ikke, sier kameratene.

26-åringen har forklart til politiet at han var frustrert fordi han skulle kastes ut fra kurset etter en diskusjon om fravær.

— Han så ikke noen annen utvei enn å aksjonere på denne måten for å bli hørt. Han har erkjent og beklaget hendelsesforløpet, og innser at dette tok en vending som var svært uheldig for dem som opplevde dette, sier mannens forsvarer, Jostein Alvheim til btv.

Fylkesarbeidssjef Tommy Johansen reagerer sterkt på at kursdeltakerne møtte opp i retten.

— Jeg må spørre hva det egentlig er de støtter. Jeg vet at det har vært en viss misnøye. Men hvis ikke alt har fungert slik det skulle, så er det noe vi prøver å ordne opp i. Ingenting kan rettferdiggjøre en slik handlemåte som den vi opplevde torsdag, fastslår han.

Slo med kjetting

I går var de ansatte ved Aetat samlet til samtale for å bearbeide opplevelsen.

— Det er satt opp et kriseteam i samarbeid med bedriftshelsetjenesten. Det er mange som er berørt av dette, og som har opplevd det som veldig tøft. Enkelte vil nok bruke lang tid på å komme over dette, sier Johansen.

Det er ikke første gang 26-åringen går amok mot offentlige tjenestemenn. I mars i år tok han med seg en kjetting på et sosialkontor i Bergen, og slo løs mot skranken slik at en glassrute knuste.

Mannen ble ilagt et forelegg på 2000 kroner og måtte i tillegg betale 8000 kroner i erstatning.

— Med denne forhistorien er det åpenbart fare for gjentakelse. Dette er en helt uakseptabel atferd som det er viktig å reagere strengt mot, sier politiadvokat Per Johan Askevold.

Han fikk støtte fra retten, som mente det var grunn til å frykte nye angrep mot offentlige myndigheter.

Dommeren mener det er ekstra graverende at 26-åringen først dro hjem for å hente våpenet, før han satte kursen mot Aetat. Det gir inntrykk av en planlagt handling, mener retten.

Bjørn Erik Larsen