• Forholdene på Gaza er umenneskelige. Det er en humanitær katastrofe, og 80 prosent av de som bor der er under 18 år.

Vinden blåser surt i Bergen sentrum lørdag ettermiddag. Byen er byen full av stressende julegavekjøpere som haster mellom butikkene. På Vågsallmenningen har rundt hundre mennesker samlet seg. Faklene blafrer i vinden. De minner oss på julens budskap. Solidariteten med menneskene som ikke har det like godt som oss. I Gaza, en kort flyreise unna.

— Forholdene på Gaza er umenneskelige. Det er en humanitær katastrofe, og 80 prosent av de som bor der er under 18 år, sier medisinstudent Hanne Lossius, som tok initiativet til markeringen og fakkeltoget i Bergen sentrum i dag til støtte for Gazas befolkning.

— Vi ønsker spesielt å sette søkelyset på de håpløse forholdene barna lever under. Der er ikke strøm, kloakken flyter i gatene, opp til kjellervinduene, og det er nesten ikke rent vann, sier hun.

Fakkeltoget i går ble støttet av syv organisasjoner, SV, SU, Norsk Folkehjelp, Ship to Gaza, Rødt, Palestinakomiteen og Bergensforbundet, en kristen studentorganisasjon.

— Vi er glade for alle som gir vil være med, og jo bredere engasjementet kan fenge. Bergensforbundet ønsket å støtte arrangementet etter at de har gjennomført en studietur til Vestbredden, sier Hanne Lossius.

Hun karakteriserer situasjonen barna på Gaza lever under som en dyp humanitær katastrofe.

— Vi synes det er viktig å sette fokus på dette problemet nå i førjulstiden, og å få frem at det er hundre prosent menneskeskapt. Dette er noe vi kan gjøre noe med og forhindre, i motsetning til naturkatastrofer som den vi nettopp hadde på Filippinene.

Fakkeltoget i Bergen gikk fra Vågsallmenningen, rundt Lille Lungegårdsvann, forbi Jernbanen og tilbake igjen gjennom Marken, og varte en times tid.

OPPHEV BOIKOTTEN: I flere appeller ble den humanitære katastrofen som nå skjer i Gaza utdypet.
Geir Martin Strande
IKKE VÆR NØYTRAL: I sin appell sa Mikkel Grüner at den som er nøytral i en konflikt tar stilling for den sterkeste.
Geir Martin Strande