En ung afrikansk mann er tiltalt for å ha voldtatt en afrikansk kvinne på et nachspiel om morgenen 9. oktober 2011. Denne uken startet rettssaken i Bergen tingrett.

Oppsøkte kvinnen med tiltalte

En bergenser vitnet og fortalte at han var selvoppnevnt støttekontakt for den tiltalte 22 år gamle afrikaneren. Under vitnemålet hans kom det frem at han og den tiltalte mannen hadde oppsøkt kvinnen.

— Jeg gjorde det for å få henne til å trekke anmeldelsen, fortalte støttekontakten i Bergen tingrett.

- Hvorfor det, spurte aktor Rudolf Christoffersen.

— Jeg kjenner tiltalte svært godt og utelukket at han hadde gjort dette. Han sa til meg at han ikke husket noe. Vi dro hjem til kvinnen for å få henne til å trekke anmeldelsen, sa mannen.

- Stolte på magefølelsen

Han risikerer straffeforfølgelse for å ha forsøkt å påvirke henne. Selv sier han at han bare hadde gode hensikter. Da kvinnen fortalte om besøket i retten, sa hun at hun på ingen måte følte seg truet.

— Men hva tenker du om å dra hjem til fornærmede sammen med tiltalte. Dere er to og hun alene, sa Christoffersen.

— Det var aldri i mine tanker at jeg beveget meg over i noe ulovlig, svarte mannen.

— Jeg tenkte på fremtiden til tiltalte. Han sa at han ikke husket noe fra episoden. Magefølelsen min sa at anmeldelsen ikke kunne stemme. Jeg ville få henne til å trekke den og lurte på om det lå et økonomisk motiv bak anmeldelsen. Jeg spurte hvor mye hun skulle ha for å trekke den, fortalte mannen.

- 100.000 kroner

I retten sa han videre at han ikke husket om kvinnen oppga et beløp til svar, men det ble aldri reelle forhandlinger, ettersom kvinnen ikke trakk anmeldelsen.

— Hun snakket med sin advokat som sa at hun ikke kunne trekke anmeldelsen. Da ble jeg provosert, for til meg sa kvinnen at det var et økonomisk motiv bak anmeldelsen. Jeg har hørt at hun skulle ha 100.000 kroner for å trekke anmeldelsen, fortalte mannen videre.

I retten fortalte kvinnen at hun våknet på et mørkt soverom med den tiltalte mannen over seg. Hun kjempet for å komme seg bort og gjorde anskrik overfor andre i leiligheten.

Mannen mener selv at hun ble opphisset da han la seg i samme seng, men han kunne ikke si om hun var våken.

Bistandsadvokat reagerer

Støttekontakten var imidlertid ikke i tvil om at det ikke hadde skjedd noe straffbart, selv om han ikke var til stede på nachspielet.

— Jeg er et samfunnsengasjert menneske som ønsker å hjelpe de som er alene. Jeg fortalte kvinnen at en rettssak kan bli ubehagelig for henne og ba henne trekke anmeldelsen.

Bjarte Aarlie er kvinnens bistandsadvokat. Han reagerte sterkt på det støttekontakten fortalte.

- Sett at det kvinnen har fortalt er rett, hva tenker du da?

— Jeg tenkte ikke at det kunne stemme at han hadde voldtatt. Dersom hun hadde reagert på at vi oppsøkte henne, ville jeg ha trukket meg tilbake, sa mannen.

- Beklager hvis...

— Hvor blir din gode hensikt av hvis anmeldelsen er reell. Tiltalte har nemlig langt på vei fortalt det samme som hun har fortalt, fortsatte Aarlie.

— Hvis voldtekten er reell, beklager jeg.

- Hvilken posisjon har du som gir deg rett til å innhente informasjon?

— Som støttekontakt måtte jeg få klarhet i hva som hadde skjedd ettersom tiltalte ikke husket noe.

Mannen la ikke skjul på at han mener anmeldelsen bygger på et motiv om å få erstatning, slik voldtektsofre får.

- Gråsone

Aktor Rudolf Christoffersen ba retten protokollere at støttekontakten ikke kjente eller hadde møtt kvinnen før han oppsøkte henne, samt at meningen med besøket var å få henne til å trekke anmeldelsen.

Han risikerer at politiet starter etterforskning mot ham for å se om han har forsøkt å påvrike henne til å trekke anmeldelsen.

— Hvis jeg har gjort noe galt, beklager jeg. Etter at jeg kontaktet politiet, har jeg forstått at jeg kan ha beveget meg i en gråsone. Det beklager jeg, sa mannen.