SAS-flyet kom nordfra og fikk motortrøbbel underveis.

— Det er snakk om en Fokker 50 som kom fra Molde og måtte lande med en motor. Flyet landet klokken 15.41 og situasjonen er under kontroll, sier operasjonsleder Bjarne Flokenes ved Hordaland politidistrikt.

52 passasjerer

Totalt 52 passasjerer var om bord på rute SK2315, ifølge lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes ved Bergen Lufthavn Flesland.

— Flyet landet normalt og på en fin måte, sier han.

Øyenvitnet Rune Amundsen opplyser til bt.no en rekke sykebiler og brannbiler tok oppstilling på rullebanen.

— Jeg sto og pratet med naboen da jeg så flyet komme over huset. Jeg la merke til at den ene propellen sto helt i ro, forteller Roger Bakke, som bor like ved flyplassen.

Storalarm

Det ble slått full alarm da politiet fikk melding om den farlige situasjonen. Alle nødetater rykket ut til flyplassen: brannvesen, politi og ambulanser. Også passkontrollørene på Flesland deltok i operasjonen, opplyser politiet til bt.no.

— Alt fungerte som det skulle. Alle var på plass i tide, sier operasjonsleder Flokenes.

Flyet ble sendt rett til grundige undersøkelser straks passasjerene var i sikkerhet. Passasjerene fikk tilbud om en såkalt debriefing i regi av SAS. Også kapteinen og mannskapet deltok i samtalene.

— De får gå gjennom det som har skjedd og snakke ut om tingene, sier lufthavnsjef Aksnes.

- Ikke nødlanding

SAS definerer landingen som en «kontrollert landing etter gjeldende prosedyrer», og ikke en nødlanding.

— Det er klart det er et definisjonsspørsmål om dette var en nødlanding eller ikke, men vi har veldig klart definerte begreper for slike hendelser, sier Jarle Sørlie, sjef for SAS Ground Services på Flesland.

Kapteinen har forklart at han koplet fra den ene motoren fordi turtallet var for høyt. Det er vanlig prosedyre for denne flytypen, ifølge Sørlie, for å unngå varmgang i motoren.

— Å lande trygt med en motor er fullt mulig med Fokker 50, sier han.

Det var ingen tilløp til panikk om bord, ifølge kapteinens forklaring til SAS.

— Passasjerene ble varslet med en gang situasjonen oppsto. Situasjonen kan ha blitt oppfattet som dramatisk blant passasjerene, sier Sørlie.

RUNE AMUNDSEN