Høyrepolitikeren Dahl, andre nestleder i Stortingets justiskomité, skal være til stede under Homodagene i Bergen. De starter onsdag.

Der skal Dahl blant annet holde appell - og delta i paraden lørdag.

Saken om Magnus Stensaker (21), som mener han ble overfalt og skambanket i Bergen på grunn av sin homofile legning, opprører ham sterkt.

- Vi vet jo ennå ikke om dette beviselig er et eksempel på hatkriminalitet. Uansett vil jeg bruke saken som et eksempel på at det er behov for å synliggjøre en bred front mot vold mot homofile, sier den profilerte justispolitikeren, som selv er homofil.

- Det er viktig å bruke de anledningene man har til å markere avstand. Ikke minst på bakgrunn av overfallet på Stensaker vil jeg ta opp hatkriminalitet når jeg besøker Bergen, sier Dahl.

- Stebarn

Angrepet på 21-årige Stensaker natt til søndag 1. mai etterforskes som et «rent» ran, men politiet holder mulighetene åpne for at volden kan ha vært hatmotivert.

Dahl tror likevel at politiet i Bergen, og alle andre steder i landet, generelt er for dårlige til å fange opp såkalt hatkriminalitet (se faktaramme).

- Jeg tror dessverre dette er et felt som er litt sånn stebarn i hele justissektoren. Utfordringen er å få slike saker rubrisert som hatkriminalitet. Det kan det være mange årsaker til, sier Dahl, og lister opp det han selv mener er bøygene:

  • Noen er ikke åpne homofile, og vil ikke anmelde saker som hatkriminalitet.
  • Politiet er ikke flinke nok til å stille de rette spørsmålene når de tar imot anmeldelser.
  • I avhør mangler det kompetanse på å stille de rette spørsmålene, slik at homofile voldsofre kan komme på gli - hvis de mener at volden mot dem er hatmotivert.
  • Også domstolene trenger et kompetanseløft.

- Det er ingen vits hvis saker ikke blir pådømt som hatkrim, eller hvis straffene blir lave, fordi domstolene ikke kan nok om temaet, sier Oktay Dahl.

Krever kompetanseløft

Nå vil han relansere et forslag om et bredt kompetanseløft rundt hatkriminalitet i hele justissektoren.

- Politidirektoratet er i gang overfor politiet, men fortsatt er det på et, etter mitt syn, teoretisk nivå. Det går for sakte. Og hele justissektoren må med, ikke bare politiet, sier Høyre-politikeren.

Han mener Justisdepartementet må ta et koordineringsansvar, og at også Domstoladministrasjonen må involveres.

- Hvis en mørkhudet blir slått ned, kan det være lettere å se hva det dreier seg om, i motsetning til hvis en homofil blir utsatt for vold. Du kan ikke se på noen at de er homofile, selv om enkelte tror det, sier Dahl.

- Still opp

Nå håper han på bred oppslutning rundt Homodagene i Bergen, og oppfordrer alle til å stille opp.

- På mange måter tror jeg det er mer utfordrende å være homofil i Bergen enn i Oslo. Miljøet er mindre, og man er kanskje mer tradisjonsbundet. For eksempel er det mange i Bergen som ikke stiller i homoparaden, fordi de synes det er teit med dem som kler seg ut. Da kan de bare stille som seg selv da, i vanlig jeans, og være med og markere seg. Det er bedre det enn å sitte hjemme og klage over alt som er galt, sier Oktay Dahl.