• Politiets og påtalemyndighetens behandling av Geir Sælevik er svært betenkelig, mener stortingsrepresentant Arne Sortevik (Frp). Tirsdag møter han Sælevik i Oslo.

Den tidligere incestanklagede lastebilsjåføren drar nå til Oslo for å informere flere stortingsrepresentanter om hva han har gått gjennom siden han i 1994 uskyldig ble beskyldt for et utall groteske voldtekter av sin søster. I fjor ble han av Riksadvokaten endelig renvasket for anklagene. Nå kjemper Geir Sælevik (45) for at å stille de ansvarlige innen politi og påtalemyndighet til ansvar for sine gjerninger.

— Et av temaene jeg vil ta opp på Stortinget, er den skandaløse saksbehandlingen som har skjedd i denne saken fra Hordaland politidistrikt, Hordaland statsadvokatembete og Riksadvokaten., sier Sælevik.

Tar ikke ansvar

Politiet ble etter den endelige henleggelsen pålagt å granske sin egen etterforskning. Resultatet fra politiets egengranskning ble et kort brev hvor politiet ikke tar noen selvkritikk, og ramser avslutningsvis opp noen selvfølgeligheter innen rettssikkerheten. Riksadvokaten karakteriserer dette arbeidet som «positivt» og «konstruktivt». Nylig ble Sælevik også nektet erstatning for å lidelsene han har gjennomgått.

— Jeg vil ha en avklaring fra politikerne om vårt parlamentariske system kan godta en slik ansvarsfraskrivelse, sier Geir Sælevik.

- Vil gi hjelp og bistand

Stortingsrepresentant Arne Sortevik (Frp) er en av dem som ønsker å ta tak i dette. Han ser saken som så alvorlig at han har bedt partiets mann i justiskomitéen, Jan Arild Ellingsen, om å bli med på møtet med Sælevik.

— Det er åpenbart begått en stor urett mot Geir Sælevik. En sitter igjen med et inntrykk av et rettsapparat som overhodet ikke vil innrømme feil. Det er ikke bare beklagelig, det er ytterst betenkelig, sier Sortevik.

I tillegg til Sortevik og Ellingsen fra Fremskrittspartiet, har Geir Sælevik også avtalt møter med stortingsrepresentantene Hallgeir Langeland (SV) og Martin Engeset (H).

fakta/Sæleviks mareritt:

 • Geir Sælevik (45) fra Fitjar ble i 1994 anmeldt av sin fem år yngre søster for å ha voldtatt henne daglig og ukentlig fra hun var syv år og "til det siste".
 • Også broren Dag ble anmeldt av søsteren, for vold, tyveri og hærverk. Anklagene ble fremsatt midt i en bitter familiestrid om en eiendom.
 • Begge anmeldte søsteren for falske anmeldelser, men politiet brydde seg ikke om å etterforske det.
  1. mai i fjor ble Geir Sælevik renvasket for incestanklagen, etter syv års hard kamp. Riksadvokaten valgte å henlegge saken som intet straffbart forhold.
  • I januar nektet Sunnhordland tingrett å behandle Sæleviks krav om erstatning fra myndighetene.
  KJEMPER FORTSATT: Geir Sælevik drar til Oslo for å fremlegge sin sak for flere stortingsrepresentanter.
  FOTO: OVE OLDERKJÆR